Begut als carrers de París? El que els mitjans del Marroc silencien del seu rei
La vida privada de Mohamed VI torna a estar en el punt de mira després d'un polèmic vídeo gravat a la capital francesa
TunisLa setmana passada un vídeo d'uns quatre segons es va fer viral a les xarxes. Gravat amb un telèfon mòbil des d'un cotxe, s'hi veuen mitja dotzena d'homes als carrers d'una ciutat que sembla París. Un zoom permet veure que al centre del cercle hi ha un home que amb prou feines es manté dret, aparentment, per l'efecte de l'alcohol. Es tracta de Mohamed VI, el rei del Marroc, com s'exclama sorprès l'autor del vídeo, que es talla de seguida quan un home s'hi acosta alarmat. Presumptament és un dels membres de l'equip de seguretat del monarca.
Tot i l'escàndol majúscul, cap mitjà de comunicació s'ha fet ressò del vídeo al Marroc, on la premsa cada cop està més emmordassada. La vida privada del rei és una línia vermella, i més encara quan és notícia per un motiu dolent. Per tant, no hi ha hagut cap mena de comunicat oficial de la casa Rreial aclarint si es tractava realment del rei, de quan era el vídeo i quina era la raó per la qual Mohamed VI trontollava. I quan els canals oficials no donen cap informació, el terreny queda adobat per a tota mena de rumors. I sobre la vida privada del rei del Marroc, n'hi ha molts: des de la seva presumpta homosexualitat fins al fet de tenir una malaltia terminal que el portaria a visitar sovint la capital de França per tractar-se.
El fet que la casa reial guardi silenci no vol dir que els serveis de seguretat no comptin amb una legió de trols, o perfils falsos, amb el fi d'intoxicar les xarxes socials. Ali Lmrabet, un periodista marroquí dissident exiliat a Catalunya, va comentar amb ironia la situació a Twitter: "Alguns desequilibrats que fa només uns dies se'm van tirar al damunt per haver explicat que el rei estava malalt i no es podia mantenir dret utilitzen ara els meus arguments per defensar Mohamed VI [al·legant que el motiu de l'aspecte que presenta al vídeo és la malaltia i no l'alcohol]". I és que val més un rei malalt que borratxo, sobretot quan té el pompós títol de "príncep dels creients" i presumeix ser descendent directe del profeta Mahoma.
Monarquia absolutista?
Tot i ser, en teoria, una monarquia parlamentària, el sistema polític al Marroc s'assembla més a una monarquia absolutista. Els governs elegits democràticament a les urnes tenen un poder limitat perquè són els consellers del rei, el que es coneix com els membres del makhzen, els qui prenen les decisions importants. Per això, la controvertida vida privada del monarca, dissoluta i envoltada de luxes segons es comenta, és un motiu de queixa, encara que només sigui a les xarxes socials o entre la comunitat emigrada. "Què fa Mohamed VI a París quan el seu país travessa una forta crisi econòmica, en una situació de sequera i amb una joventut que no creu en res?", ha piulat Lmrabet.
L'ostentació que fa sovint el rei de la seva riquesa, valorada en uns 5.000 milions d'euros, contrasta amb l'austeritat que projectava el seu pare, Hassan II, i no s'ajusta amb la política de màrqueting de la casa reial que el va definir quan va ascendir al tron com "el rei dels pobres". Aquesta nova actitud del rei s'associa al Marroc amb la seva relació amb els germans Abu Baker i Otman Azaitar, dos boxejadors criats en el si de la diàspora marroquina a Alemanya. Els germans Azaitar estan pràcticament instal·lats al Palau Reial, viatgen sempre amb Mohamed i participen en les seves festes, per la qual cosa la premsa estrangera els anomena amb un punt de sarcasme "la seva nova família". A més, ells no s'estan d'exhibir-se a les xarxes socials amb els regals que els ofereix el rei, inclosos cotxes esportius.
La seva estreta relació amb els germans Azaitar, presents al vídeo esmentat, va començar sobretot el 2019 després del divorci de Mohamed VI amb Lalla Salma, amb qui té dos fills, la princesa Khadija i el príncep hereu, Hassan. Els germans Azaitar actuen com si fossin els favorits del rei i es comenta que un cop van forçar els serveis de seguretat a mobilitzar-se per trobar un gos que havien perdut pels carrers de Rabat. El makhzen detesta els dos boxejadors, a qui considera uns "gàngsters", perquè representen un perill seriós per a la imatge de la monarquia i, per tant, una mala influència per a Mohamed VI. De fet, se sap que han estat processats a Alemanya per múltiples delictes, entre els quals robatori, frau, agressions físiques i tràfic de drogues.