Els governadors demòcrates exhibeixen suport a Biden enmig dels dubtes sobre la seva candidatura

Una vintena de líders s'han reunit amb Joe Biden i Kamala Harris a la Casa Blanca

5 min
La governadora de Nova York, Kathy Hochul, amb els governadors de Minnesota i Maryland, Tim Walz i Wes Moore, respectivament, a la sortida de la trobada a la Casa Blanca.

WashingtonEls demòcrates volen aturar el terratrèmol que des de fa dies sacseja el seu partit: la patacada de Joe Biden al debat de la CNN ha alimentat els dubtes sobre el seu estat de salut. Està en plenes facultats per presentar-se? Farà un pas al costat? De moment, els governadors del partit han decidit fer un acte per mostrar unitat i aquesta matinada ho han escenificat en una trobada a la Casa Blanca. En total, més de vint líders estatals han mantingut una reunió amb el president i la vicepresidenta, Kamala Harris. "Avui hem vist l'home que tots crèiem que podrà derrotar Donald Trump i que ho va acabar aconseguint", ha assegurat el governador de Minnesota, Tim Walz, a l'acabar la reunió.

Durant la trobada, Biden els hauria reiterat la seva voluntat de presentar-se a les eleccions del 5 de novembre i els hauria assegurat que es troba en plenes facultats per exercir el càrrec. Alguns dels presents a la trobada han estat els governadors d'Illinois, J.B. Pritzker; Michigan, Gretchen Whitmer, o Califòrnia, Gavin Newsom. Aquests tres noms han sonat en les últimes hores com a possibles substituts de Biden. Tot i això, tal com ha assegurat la líder de Nova York, Kathy Hochul, aquests no haurien mostrat la seva voluntat de presentar-se i tots haurien promès el seu "suport".

Malgrat aquesta escenificació, en aquestes últimes hores no han parat de circular rumors de totes bandes. Segons publicava ahir el New York Times, Biden hauria dit a un aliat clau que es planteja fer un pas al costat si no és capaç de convèncer l'opinió pública en els pròxims dies de la seva capacitat per continuar amb la campanya. Des de la Casa Blanca desmenteixen que sigui cert. "És un president que es lleva cada matí i posa per davant la gent. No parlaré sobre fonts anònimes. Parlaré sobre el que sé i el que fa el president. I el seu passat parla per ell", ha dit la secretària de Comunicació de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, durant la roda premsa d'avui. Jean-Pierre ha assegurat que el president "clarament" no considera fer un pas al costat.

Però fora de la bunquerització del cercle més proper a Biden, en les últimes hores han començat a sorgir les primeres veus díscoles dins del partit. Aquest dimarts, el congressista demòcrata de Texas Lloyd Doggett va trucar al mateix Biden per demanar-li que reconsiderés la seva candidatura. "Tinc l'esperança que prengui la dolorosa i difícil decisió de retirar-se", ha assegurat Doggett en un comunicat recollit per la CNN. El congressista, justificant-se, ha recordat que "a diferència de Trump, el primer compromís del president Biden sempre ha estat amb el país, i no pas amb ell mateix".

La ressaca del debat

Tot i aquestes veus dissonants dins del partit, Biden ha optat per rodejar-se de la seva bombolla més propera després del debat a la CNN. De fet, va passar el cap de setmana rodejat de la seva família i amics. Aquest cercle sembla no tenir dubtes sobre l'estat de salut del president i l'hauria estat animant a continuar com a candidat de cara les eleccions del 5 de novembre. Una de les veus més fortes dins d'aquesta posició és la de la mateixa Jill Biden, la seva esposa, que manté que el demòcrata està en plenes facultats.

Per continuar amb la campanya, però, Biden s'ha vist obligat a donar explicacions sobre el que va passar en el cara a cara. En un primer moment, Biden va justificar la seva veu ronca i la poca energia durant el debat pel fet que havia passat un refredat. Després, en un acte de recaptació de fons a Virgínia, va donar una nova explicació: el seu mal rendiment es devia al cansament pels viatges internacionals durant les setmanes prèvies al cara a cara. "Vaig decidir fer la volta al món un parell de vegades poc abans del debat, no vaig escoltar el meu equip i després gairebé m'adormo a l'escenari", va dir el mandatari. Ara bé, aquest "poc abans del debat" està agafat amb pinces, ja que la setmana prèvia al duel televisiu amb Trump, Biden va estar tancat a Camp David preparant-se amb el seu equip.

Els últims dies Biden ha comparegut en diferents mítings i actes a Carolina del Nord, Nova Jersey i Virgínia per intentar contrarestar la imatge d'ancià dèbil que va quedar plasmada a les televisions de tot el país. En les seves compareixences, el president ha mostrat l'energia i la claredat que li van faltar durant el debat dijous a la nit. Però això no sembla suficient per frenar el malestar intern. Aquest dimecres Biden es reuneix amb governadors i congressistes demòcrates preocupats pel seu estat de salut per intentar convèncer-los que encara està capacitat per tirar endavant una campanya electoral i assumir un nou mandat, si és reelegit. També té previst parlar amb el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, i el congressista Jim Clyburn.

De cara al públic, Biden té planejada una entrevista amb ABC News divendres i està previst que en els pròxims dies continuï amb la seva gira per Pensilvània i Wisconsin.

Les enquestes no ho veuen clar

L'altre incendi que l'equip del president està intentant apagar és la pressió externa. Després que el New York Times publiqués un editorial molt dur amb Biden demanant que faci un pas al costat, el mitjà nord-americà ha publicat aquest dimecres un reportatge en què desenes de persones de l'entorn de Biden asseguren que han constatat un deteriorament del seu estat en les últimes setmanes. Per exemple, l'article diu que un alt funcionari europeu present durant la trobada del G-7 a Itàlia hauria explicat al mitjà que els líders europeus van quedar "commocionats" pel seu estat de salut. La mateixa font hauria relatat que el president es va mostrar "fora de si" en diferents ocasions.

Mentre es comencen a filtrar les primeres veus crítiques dins de les files demòcrates, els donants continuen paralitzats mentre esperen que la crisi dins del partit s'aclareixi. A porta tancada, molts dels grups que posen diners a la campanya també han expressat els seus dubtes, i encara eviten posicionar-se públicament per por que això empitjori les opcions de la candidatura demòcrata. De moment, segueixen de prop les enquestes d'aquests dies, que tampoc donen treva a Biden.

El cap de setmana, una enquesta encarregada per la CBS a YouGov apuntava que el 72% dels electors creuen que Biden no s'hauria de presentar a la reelecció. Aquest dimarts, una enquesta publicada per la CNN donava unes dades similars: el 75% dels votants creuen que els Demòcrates tindrien més opcions de guanyar si presentessin un candidat alternatiu a Biden.

Dins del ball de noms per substituir Biden, un dels que sonen, i que semblaria el més lògic, és el de la seva vicepresidenta, Kamala Harris. Tot i que Harris no ha aconseguit assolir la popularitat que s’esperava, és una de les cares més conegudes. Així doncs, l'enquesta mostra com Harris, en un hipotètic duel amb Trump, continuaria perdent per una diferència ajustada de 2 punts percentuals: 45% davant del 47%. Això sí, no deixaria de ser un millor resultat que el que preveu aquesta mateixa enquesta per a Biden, que només obtindria el 43% dels vots, davant de Trump, que s’emportaria el 49%.

stats