Estats Units
Internacional 29/07/2024

Biden vol reformar el Suprem i eliminar la immunitat presidencial

El president proposa reformar el funcionament de l'organisme perquè sigui més independent de la política

2 min
Joe Biden

WashingtonEl president nord-americà, Joe Biden, vol reformar el funcionament del Tribunal Suprem per evitar que es repeteixin situacions com la sentència sobre la immunitat parcial de Donald Trump i vol incloure una esmena a la Constitució per eliminar la immunitat presidencial pels delictes comesos. "Podem i hem de prevenir l'abús del poder presidencial. Podem i hem de restablir la fe del públic en el Tribunal Suprem", afirmava aquest dilluns en un article publicat al Washington Post en què ha fet pública la seva proposta. Està previst que aquest dilluns ho anunciï durant un acte a Texas.

A principis de mes, la majoria conservadora que ocupa sis cadires de les nou que hi ha a l'alt tribunal va dictar una sentència històrica que atorga immunitat a tots els presidents en tots els "actes oficials". Qualsevol acció que tingui conseqüències penals, si el president la du a terme com un acte oficial, tindrà immunitat. A la polèmica sentència se li sumen una sèrie d'escàndols en què han estat recentment involucrats els magistrats del Suprem, concretament els de l'ala conservadora.

Els dies previs a la investidura de Biden com a president el gener del 2021, a la casa del jutge conservador Samuel Alito es va veure com la bandera nord-americana estava penjada cap per avall. La bandera cap per avall era un símbol que molts dels assaltants portaven durant l'assalt al Capitoli el 6 de gener, i volia expressar el rebuig davant el "robatori" de les eleccions. Alito va negar que el gest estigués vinculat amb aquesta simbologia. Així mateix, ProPublica va destapar que el jutge conservador Thomas Clarence havia estat acceptant regals luxosos per part de multimilionaris que també han donat diners a la causa republicana.

Per tot això, Biden ha proposat tres mesures: primer, promulgar "una esmena constitucional que deixaria clar que no existeix immunitat per als delictes comesos per un expresident durant el seu mandat"; segon, limitar els mandats per als magistrats del Suprem, per reduir "la possibilitat que una sola presidència alterés radicalment la composició del tribunal durant generacions", i tercer, crear un codi de conducte vinculant al Suprem per evitar casos com el de Clarence.

Sense tenir la majoria a la cambra baixa del Congrés, que està en mans dels republicans, és difícil que les propostes tirin endavant abans que Biden acabi la presidència. Ara bé, el seu anunci en plena campanya electoral envia un clar missatge als votants de cara les eleccions del 5 de novembre.

stats