Bones paraules de Xi Jinping sense mesures concretes en la conversa amb Biden
Els dos líders parlen per primer cop des de l'inici de la guerra enmig d'acusacions creuades
Pequín / WashingtonEl president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, han mantingut aquest divendres la primera conversa directa des que va començar la guerra d'Ucraïna, un grapat de declaracions de bona voluntat, però sense acordar mesures concretes, en una reunió virtual marcada per la desconfiança entre les dues potències. Segons els mitjans xinesos, Xi Jinping ha demanat col·laboració a Washington per posar fi al conflicte Rússia-Ucraïna i ha manifestat: "La crisi ucraïnesa no és una cosa que volguéssim que passés". També ha destacat que "les relacions entre els estats no poden arribar tan lluny com la confrontació armada".
El president xinès hauria fet referència al paper que juguen els dos països com a membres del Consell de Seguretat de l'ONU i com a principals economies mundials per assumir les seves "responsabilitats internacionals i fer un esforç per la pau i la tranquil·litat mundials", segons l'agència de notícies Xinhua.
Però, malgrat les grans declaracions, no sembla que la Xina s'hagi mogut de la seva posició de dubtosa neutralitat. Xi s'ha mostrat disposat a proporcionar més ajuda humanitària a Ucraïna, però no ha concretat més accions. Els missatges són similars als que va transmetre el ministre d'Afers Estrangers Wang Yi fa una setmana.
"Conseqüències" si ajuden a Rússia
Des de la Casa Blanca, la informació sobre la trucada ha estat més marcada per la cautela i la manca de detall concret, on ni tan sols ha volgut respondre si durant la trucada el president xinès s'ha referit a la situació a Ucraïna com a "invasió", terme que la Xina ha estat evitant fins ara.
El govern Biden simplement s'ha limitat a insistir que l'objectiu de la comunicació era posar sobre la taula la visió dels EUA i els seus aliats sobre la situació a Ucraïna, sense pressionar amb "sol·licituds concretes" sobre què ha de fer Pequín. Fonts de l'administració nord-americana han dit que la intenció era presentar els fets i de manera subtil influir perquè Xi Jinping no es decanti pel que tots els informes semblen que farà: donar suport a Rússia, tant com a via d'escapament de les sancions econòmiques occidentals com, potser, l'enviament de material militar.
"El president Biden ha detallat els nostres esforços per prevenir i respondre la invasió, incloent-hi la imposició de costos a Rússia", ha expressat en un comunicat, emès gairebé quatre hores després de la fi de la trucada. "Ha descrit les implicacions i conseqüències si la Xina dona suport material a Rússia mentre ataca brutalment ciutats i civils ucraïnesos", ha afegit. També ha posat sobre la taula la difusió de desinformació russa sobre el fals desenvolupament d'armes biològiques a Ucraïna, i l'alerta cada vegada més certa que Moscou és qui està preparant-se per utilitzar-les contra la població ucraïnesa.
Una comunicació que ha estat "directa, honesta", plena de substància, que la Casa Blanca ha mantingut sota reserva i en la confidencialitat. "No donarem més detalls sobre el nivell de detall, però ha estat un intercanvi detallat", ha dit, de manera rebuscada, la portaveu presidencial, Jen Psaki.
L'única cosa que ha quedat clara és el que ja se sabia de fa dies: que Biden ha transmès l'advertència que, si finalment la Xina ajuda a Rússia, hi haurà "conseqüències i implicacions", per ara desconegudes per al públic.
Això significa, per tant, que els Estats Units han penjat el telèfon sense garanties sobre què farà la Xina, i a les "pròpies decisions" que puguin sortir de Pequín en les pròximes hores o dies. "Ells han de decidir què fan i com passar a la història", ha afegit Psaki.
El govern nord-americà no amaga que està "preocupat" per quina serà la posició xinesa, si utilitzarà la seva influència per frenar l'ofensiva i desitjos russos o, ans al contrari, continuarà amb aquesta imatge de falsa equidistància que porta defensant des de l'inici del conflicte. "Estarem atents, tal com el món estarà atent", ha avisat Psaki.
Tensió a l'ambient
La videotrucada, de gairebé dues hores, ha tingut lloc en un clima de tensió entre els dos països. Dijous el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, fixava la posició de Washington: “No dubtarem a imposar costos” a la Xina, va advertir.
Aquest divendres, hores abans de la reunió telemàtica, la roda de premsa diària era utilitzada pel portaveu de la diplomàcia xinesa, Zhao Lijian, per escalfar l'ambient. Ha valorat com a “irresponsables” els advertiments de Blinken i ha qualificat la posició del seu país sobre Ucraïna de “justa i objectiva”.
Durant la setmana, les dues potències s'han acusat de propagar notícies falses. La Xina ha exigit explicacions sobre l'activitat d'uns suposats laboratoris biològics finançats pels Estats Units a Ucraïna, que representarien l'amenaça de l’existència d'armes químiques. I des de Washington s'ha insistit, sense aportar proves, que la Xina podria estar disposada a ajudar militarment Putin.
Els dos països partien de posicions oposades: mentre que els Estats Units volen pressionar la Xina perquè no ajudi Rússia i faci valer la seva influència sobre Putin per negociar un alto el foc, a Pequín li convé ampliar les negociacions a altres temes com Taiwan o les relacions comercials i no centrar-se exclusivament en Ucraïna.
La Xina de moment ha rebutjat qualsevol pressió per trencar la seva associació estratègica amb Rússia. Però la guerra està posant a prova l'aliança “sense límits” que van anunciar Xi Jinping i Vladímir Putin el 4 de febrer, el dia de l'inici dels Jocs d'Hivern i 20 dies abans de la invasió d'Ucraïna. La fortalesa de les sancions per enfonsar l'economia russa, la unitat que mostren la Unió Europea i els Estats Units i la resistència d'Ucraïna podrien haver sorprès Pequín.