L'atac rus a Ucraïna
Internacional13/05/2022

Borrell anuncia 500 M€ més en armes de la UE per a Ucraïna

El cap de la diplomàcia europea està decidit a "impulsar" el sisè paquet de sancions contra Putin

Brussel·les"La recepta és més del mateix", és a dir, més armes, més suport financer i més sancions contra Rússia. Amb la claredat i l'eloqüència que el caracteritza des que ha esclatat la guerra a Ucraïna, l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assistit aquest divendres a la reunió del G-7, en què ha anunciat 500 milions d'euros més en armament que la UE destinarà a Ucraïna, una xifra que elevarà a 2.000 milions d'euros el valor total d'armament que s'haurà mobilitzat a través dels canals posats en marxa per les institucions comunitàries. Borrell ha donat per descomptat que es farà perquè ja té el suport dels vint-i-set estats membres, segons diverses fonts diplomàtiques. El president de Consell Europeu, Charles Michel, ha piulat donant-li suport.

Però el que encara no té consens a la Unió és la sisena ronda de sancions contra Rússia, perquè inclouen un veto al petroli rus que Hongria, ara com ara, no està disposada a acceptar. Les negociacions diplomàtiques no s'han aturat des que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va posar sobre la taula la proposta, que també implica allargar la llista negra de particulars i entitats i excloure del Swift la principal entitat bancària de Rússia. Tanmateix, encara no s'ha pogut materialitzar, cosa que està esquerdant la inèdita unitat que s'havia mantingut en les cinc anteriors rondes de sancions.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha diversos països europeus que tenen una forta dependència del petroli que ve de l'exrepública soviètica, però Hongria és el que està sent més dur a l'hora de mantenir-se en el no. Brussel·les ja va oferir d'entrada que tant el país que lidera Viktor Orbán com Eslovàquia tinguessin un període de transició més llarg que la resta perquè tenen més dificultats, però per a Orbán no és suficient i ara fins i tot demana més fons europeus a canvi. La majoria de fonts diplomàtiques són optimistes i creuen que es podrà arribar a un acord "els pròxims dies", tot i que admeten que sobre la taula hi ha fins i tot l'opció d'aprovar només una part del paquet, és a dir, sense el petroli, per poder avançar. Això, esclar, faria encara més evident la desunió i seria una victòria simbòlica per al Kremlin.

Per això Borrell també s'ha mostrat decidit aquest divendres a donar una "nova empenta política" a les negociacions en la pròxima reunió de ministres d'Exteriors, que tindrà lloc dilluns a Brussel·les, i en la qual participarà el ministre del ram ucraïnès, Dmitró Kuleba. "L'acord és necessari i el tindrem", ha dit convençut, malgrat que ha admès que hi ha "dificultats tècniques" que cal superar. Després d'un cap de setmana seguit de reunions en què els diplomàtics no van aconseguir desencallar la situació, la presidenta Von der Leyen es va desplaçar fins a Budapest per abordar la qüestió amb Orbán, i el president francès, Emmanuel Macron, va trucar-li. Tot i això, de moment no s'ha aconseguit avançar en una qüestió que no serà la més complicada, perquè si deslligar-se del petroli rus és difícil per a alguns països, encara ho serà més desvincular-se del gas, un objectiu que la UE té clar però que és complicat. Per fer-ho possible, la setmana que ve la Comissió Europea presentarà una estratègia que preveu un augment de les inversions en renovables, entre d'altres.