França

"Botifarra als parisencs": les associacions de veïns critiquen l'ampliació de l'horari de les terrasses pels Jocs

La capital francesa flexibilitza els horaris de l'oci nocturn durant tot l'estiu amb motiu de la cita esportiva

L'ajuntament de París ha ampliat els horaris nocturns de les terrasses per la celebració dels Jocs Olímpics.
24/07/2024
3 min

ParísParís s'ha preparat durant setmanes per acollir els 15 milions de visitants que a partir d'aquest dimecres trepitjaran la ciutat pels Jocs Olímpics. Per aquest esdeveniment mundial, l'Ajuntament ha flexibilitzat normatives municipals del sector de l'oci per convertir la capital francesa “en una festa”. Però no tots els canvis són benvinguts pels parisencs. El consistori que dirigeix Hidalgo ha decidit allargar l'horari d'obertura de les terrasses de bars i restaurants fins a la mitjanit –habitualment és fins a les 22 h– fins al 8 de setembre. També permetrà que els bars estiguin oberts durant tota la nit els dies d'inauguració i clausura dels Jocs Olímpics i Paralímpics, una mesura que la ciutat subratlla que és “excepcional”.

La decisió, aplaudida pels restauradors –que havien fet aquesta petició a principis d'any–, ha provocat la ira d'associacions de veïns, especialment de les entitats que actuen per limitar el soroll d'una ciutat que supera els dos milions d'habitants. “S'han burlat de nosaltres. És una decisió inacceptable”, lamenta el president de la xarxa ciutadana Vivre Paris (viure París en català), Gilles Pourbaix, a la cadena de televisió BFM TV. “Tenim la impressió que l'Ajuntament està fent tot el possible per gairebé fer-nos fora de la ciutat durant els Jocs Olímpics”, assegura.

“Botifarra als parisencs”

Vivre París i dues associacions més de veïns han criticat Hidalgo per haver pres la decisió sense debatre-la o informar-ne el Consell de la Nit, l'òrgan format per l'Ajuntament, les entitats veïnals i associacions professionals relacionades amb l'oci nocturn. La decisió d'allargar l'horari de les terrasses fins a mitjanit durant tot l'estiu “és una botifarra als parisencs”, critiquen les tres associacions en una carta enviada a l'alcaldessa i al regidor de Turisme i de Vida Nocturna, Frédéric Hocquard.

En la mateixa missiva, les entitats anuncien que abandonen el Consell de la Nit, demanen la dimissió de Hocquard i la dissolució del consell. “Senyora alcaldessa, vostè ha triat el seu camp: suport sense fissures als interessos dels restaurants i menyspreu a la salut dels veïns”. Les associacions també retreuen a l'Ajuntament que no actuï per fer front al problema de soroll nocturn de la ciutat. “Fa anys que lamentem la vostra inacció per regular la contaminació acústica que enverina la nostra vida quotidiana”, afirmen.

Compensar les pèrdues

Per a aquestes associacions, plou sobre mullat. Les 3.000 terrasses anomenades ara “estivals” es deien fins fa poc terrasses “efímeres” i havien de ser provisionals. Existeixen des del 2021, quan l'Ajuntament va permetre a bars i restaurants posar terrasses o ampliar les que ja tenien, encara que ocupessin gran part de la vorera –sovint deixant un pas molt estret per als vianants– o espais d'estacionament. La mesura perseguia compensar les pèrdues que el sector de la restauració havia tingut durant la pandèmia.

Finalment, però, l'Ajuntament va decidir que no fossin efímeres i va permetre el seu funcionament cada any des de l'1 d'abril fins al 31 d'octubre, només amb algunes restriccions. Per exemple, no estan autoritzades les que ocupen espais de càrrega i descàrrega. “Aquestes terrasses representen una oportunitat per als restauradors parisencs, que van haver de fer front al període de covid”, explica l'Ajuntament. “L'objectiu [d'allargar l'horari aquest estiu] és alinear l'hora de tancament de les terrasses amb la finalització de la majoria de les proves esportives i de les zones de festa”, argumenta el consistori.

Més contaminació acústica

Les entitats veïnals no comparteixen el punt de vista de l'Ajuntament. Convertir en permanents les terrasses durant sis mesos cada any ha contribuït –asseguren les associacions– a incrementar la contaminació acústica i les molèsties als veïns. Segons dades de les associacions veïnals, un de cada tres parisencs (33%) afirma que li molesta el soroll de les terrasses. De fet, les activitats de bars i restaurants són el soroll que més molesta els habitants de la capital francesa, segons una enquesta de Crédoc/Bruitparif.

Amb tot, l'Ajuntament no sembla que tingui cap intenció de fer marxa enrere. Davant de la intenció de molts parisencs de marxar de la ciutat durant els Jocs per tots els inconvenients que previsiblement hi haurà –transport públic col·lapsat, carrers plens de gom a gom, mitja ciutat tallada al trànsit–, l'alcaldessa ha fet una crida a no marxar: “París estarà magnífic, no marxeu, seria una bajanada!”

Les crítiques de les associacions veïnals contrasten amb l'opinió dels ciutadans. Segons una enquesta d'Ifop encarregada per l'associació d'hostaleria i restauració de París (GHR), 8 de cada 10 parisencs estan a favor d'allargar l'horari dels bars i restaurants durant els Jocs Olímpics.

stats