Internacional28/04/2022

Brussel·les activa oficialment el mecanisme per congelar fons a Hongria

La Comissió envia la notificació al govern d'Orbán després de mesos d'advertiments

Brussel·lesLa Comissió Europea ha enviat aquest dimecres la carta que fa oficial el càstig contra les vulneracions a l'estat de dret a Hongria. Després de nombroses amenaces i passos previs s'ha activat oficialment i per primera vegada el mecanisme que permet congelar fons europeus als socis comunitaris que incompleixen principis fonamentals de l'estat de dret, com per exemple la independència judicial, i posen en risc la correcta gestió dels fons europeus. Segons fonts europees, s'han detectat problemes reiterats en els processos de contractació pública, falta de control i lluita contra la corrupció i falta de sistemes de transparència i rendició de comptes.

"Hem enviat a Hongria la notificació que activa el procés de condicionalitat del pressupost. Hem identificat problemes que poden estar vulnerant l'estat de dret a Hongria i afectant el pressupost europeu. Hongria haurà de respondre a les nostres preocupacions i proposar mesures per posar-hi remei", ha piulat la comissària de Transparència, Vera Jourová.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mecanisme va entrar en vigor el gener del 2021 i és la primera vegada que s'utilitza. El pas fet avui, però, no significa que automàticament Brussel·les comenci a retirar fons europeus a Hongria. Cal una resposta del govern de l'ultraconservador Viktor Orbán, i comença un nou període d'intercanvi de cartes que pot durar entre cinc i nou mesos. Si Budapest no cedeix a les exigències escrites que presenti la Comissió o no l'aconsegueix convèncer, aleshores Brussel·les calcularà l'impacte que les deficiències detectades a Hongria poden tenir en el pressupost comú de la UE i proposarà les sancions econòmiques.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, altre cop no és un pas definitiu, però sí un gest polític important i simbòlic després de la reelecció d'Orbán a Hongria i els seus renovats desafiaments contra la Comissió Europea, per exemple flirtejant amb Vladímir Putin en plena guerra a Ucraïna. El govern ultradretà hongarès (com també el polonès) fa anys que desafia la Unió Europea i la Comissió en particular a través de mesures que malmeten la independència judicial al país, vulneren la llibertat d'expressió i els drets de les minories i del col·lectiu LGTBIQ+, per exemple. Però fins ara l'executiu comunitari ha fet poca cosa més enllà de portar els dos governs davant els tribunals europeus per imposar-los sancions milionàries. El mecanisme que entra aquest dimecres en vigor no és directament un mecanisme de control polític, sinó que està disfressat d'una eina per protegir el pressupost comunitari, i, al cap i a la fi, acaba necessitant també d'un llarg procés burocràtic i tècnic que alenteix o fa molt complicat el càstig.