Internacional05/11/2021

Brussel·les retreu l'immobilisme a Londres en les negociacions sobre el protocol d'Irlanda

Sefcovic avisa de les "greus conseqüències" que tindria suspendre el protocol actual per a les dues parts

Brussel·lesLes sensacions no milloren. Després que la Comissió Europea cedís i plantegés diverses concessions per intentar resoldre el caos a la frontera d'Irlanda abans d'arribar a una confrontació, les dues parts es van emplaçar a negociar. Però a Brussel·les s'acaba la paciència. Aquest divendres, després d'una nova ronda de converses, el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, ha lamentat l'immobilisme de Londres i ha avisat de les "greus conseqüències" que podria tenir per a Irlanda si el Regne Unit acaba fent miques l'acord signat.

"Que ningú dubti que activar l'article 16 per buscar la renegociació del protocol tindria greus conseqüències", ha dit Sefcovic després de la reunió. El Regne Unit no diu obertament que vulgui activar aquest article, però sí que fa dies que envia missatges indirectes en aquesta línia per pressionar la Unió Europea en un moment en què, a més, està en plena pugna amb França pel conflicte pesquer. El vicepresident de la Comissió Europea ha qualificat de "decebedor" que Londres no es mogui per facilitar l'aplicació d'un acord que va signar el mateix Boris Johnson i que tenia com a principal objectiu evitar que s'hagi d'aixecar una frontera física a Irlanda.

Cargando
No hay anuncios

Sefcovic ha volgut deixar clar que la UE s'ha mogut prou fins ara i que és el Regne Unit qui ha de fer passos. "Gran moviment" són les paraules textuals que ha fet servir Sefcovic per referir-se a l'última proposta que Brussel·les ha posat sobre la taula. Les greus conseqüències, doncs, no serien només per a Irlanda, sinó també per a les relacions entre la mateixa Unió i el Regne Unit, perquè suposaria "rebutjar els esforços de la UE per trobar una solució consensuada sobre la implementació del protocol", ha dit el vicepresident de l'executiu comunitari.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes noves declaracions des de Brussel·les contrasten amb el to conciliador que va mantenir el mateix Sefcovic quan va presentar la proposta, que passava per reduir dràsticament els controls duaners a la frontera i facilitar el comerç entre les dues bandes. Però el seu interlocutor, David Frost, manté l'amenaça: "L'article 16 està molt present sobre la taula i ho ha estat des del juliol", ha dit. El protocol d'Irlanda establia un seguit de controls marítims i burocràtics a la frontera irlandesa que permetien evitar aixecar una frontera física, però la càrrega burocràtica i, segons Brussel·les, la falta de voluntat de Londres de posar en marxa l'acord han provocat escassetat de productes i tensions polítiques a Irlanda. A més, el Regne Unit reclama ara que el Tribunal de Justícia de la UE no sigui l'àrbitre si hi ha disputes sobre el funcionament d'aquest acord, malgrat que hi va accedir quan el va signar.