Brussel·les activa el procés per deixar sense vot Polònia a causa de la seva reforma judicial

La Comissió Europea està disposada a donar marxa enrere si Varsòvia fa canvis en 3 mesos

Manifestants porten una bandera gegantina de Polònia durant una marxa en contra de les reformes judicials del govern polac, a Varsòvia el passat 14 de desembre
Esther Herrera
20/12/2017
2 min

Brussel·lesBrussel·les posa Polònia contra les cordes. La Comissió Europea ha anunciat aquest dimecres que activa el procediment legal per retirar el dret de vot a Polònia a la UE, a causa de la polèmica reforma judicial polonesa que atempta contra l'estat de dret, segons ha lamentat el vicepresident primer de la institució europea, Frans Timmermans. És el primer cop en la història que es pren aquesta decisió.

Segons Timmermans "tot i els esforços durant 2 anys" les converses amb Varsòvia no han tingut cap efecte. "La Comissió ha conclòs avui que hi ha un risc clar de seriosa ruptura de l'estat de dret a Polònia", argumenta.

Així, l'executiu comunitari recomana al Consell Europeu (l'organisme on estan representats els estats membres) que deixi sense vot Polònia perquè totes les decisions adoptades pel govern polonès en matèria de justícia "posen en dubte la separació de poders i la independència judicial" en el país. També demana la seva opinió a l'Eurocambra, i espera que amb la pressió de totes les institucions Polònia recondueixi les seves decisions.

Timmermans ha recordat que durant aquests 2 anys Brussel·les i Varsòvia s'han enviat "25 cartes" i s'han reunit en diverses ocasions per arribar a una solució que finalment no ha arribat. L'executiu comunitari torna a exigir que s'esmenin les 13 lleis que afecten la justícia polonesa. Si finalment és així, la UE assegura que està disposada a "reconsiderar" la proposta d'eliminar el dret a vot de Polònia, sempre que el govern de Varsòvia d'aquí a tres mesos canviï la seva reforma judicial.

"Volem restaurar la independència i legitimitat del Tribunal Constitucional, i que els seus membres siguin escollits adequadament", ha explicat Timmermans. "Demanem que s'esmeni la llei del Tribunal Suprem que redueix l'edat de jubilació dels jutges", així com reduir els poders del ministre de Justícia, que amb la nova reforma és també fiscal general del país.

Timmermans ha avançat que ell i el president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, es reuniran al gener amb el nou primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, (després que la seva antecessora, Beata Szydlo, dimitís a principis de desembre) amb l'objectiu de reconduir la situació.

stats