Cadena perpètua o pena de mort a Uganda per ser homosexual
El país africà endureix la política contra els drets LGTBI, i la situa com una de les més restrictives del món
BarcelonaCadena perpètua o, fins i tot, pena de mort per ser homosexual. El Parlament d'Uganda, a l'Àfrica oriental, ha aprovat aquesta setmana una àmplia llei en contra dels drets LGTBI que endureix els delictes penals –i n'introdueix de nous– per castigar els actes homosexuals. Al país ja eren il·legals, però les noves mesures dibuixen un panorama encara més cru per al col·lectiu. La maniobra és la culminació d'una llarga campanya per criminalitzar l'homosexualitat i perseguir-la. També pot afectar aquelles persones que, simplement, defensen els drets de la comunitat LGTBI. La norma és una de les més restrictives que hi ha actualment al món.
Només dos diputats dels 389 van votar en contra del projecte de llei després de més de set hores de debat i esmenes. La llei, ara, es remetrà al president Yoweri Museveni, que ha estat un obert impulsor de mesures antigais.
Concretament, el projecte condemna a cadena perpètua les persones que mantinguin relacions sexuals entre persones del mateix sexe i imposa un càstig de set anys de presó per les relacions sentimentals del mateix tipus. Fins i tot, es podria aplicar la pena de mort per als casos d'"homosexualitat agreujada", un terme utilitzat a la legislació per descriure les persones infectades per VIH o que cometen els actes sexuals sense consentiment o sota coacció, i en els que hi participin infants, discapacitats o persones sota efectes de les drogues en contra de la seva voluntat.
A més, declara com a il·legal la simple identificació com a gai per primera vegada; els amics, la família i els membres de la comunitat tindrien el deure de denunciar-ho a les autoritats. Els menors de 18 anys condemnats per pràctiques homosexuals s'enfrontarien a penes de fins a tres anys de presó i un període de "rehabilitació". Inclou la prohibició d'instigar a l'homosexualitat, amb multes de fins a mil milions de xílings (264 mil dòlars) a les entitats que la promoguin.
Importació occidental
El projecte de llei va ser presentat a principis d'aquest mes per Asuman Basalirwa, un diputat que pretén "protegir la nostra cultura eclesiàstica, els valors familiars, religiosos i tradicionals legals dels ugandesos dels actes que promouen la promiscuïtat sexual en aquest país". Mots líders religiosos del país asseguren que l'homosexualitat és una importació occidental i celebren les protestes que insten els legisladors a introduir lleis que la penalitzin durament.
Aquest dimecres el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha demanat al govern "reconsiderar fortament l'aplicació d'aquesta legislació", perquè soscavaria els drets dels ugandesos i "podria revertir els avenços" en la lluita contra el VIH. Diversos grups de defensa dels drets del col·lectiu han reivindicat que atempta contra les llibertats dels ugandesos i erosiona encara més els drets LGTBI. Un dels legisladors que van votar en contra del projecte de llei va afirmar que "contravé les normes internacionals i regionals establertes en matèria de drets humans" perquè "limita injustament els drets fonamentals de les persones LGBTI".
Volker Türk, responsable de drets humans de les Nacions Unides, ha qualificat la llei de "probablement una de les pitjors d'aquest tipus en el món" i ha dit que podria "servir per incitar la gent a enfrontar-se entre si". Ho confirma una activista anònima a la BBC: "En algunes zones, fins i tot els agents de la llei estan utilitzant l'entorn actual per extorquir diners a persones que acusen de ser gais. Fins i tot algunes famílies denuncien els seus propis fills a la policia". També Tigere Chagutah, director d'Amnistia Internacional a l'Àfrica oriental i meridional,assegura que "aquesta legislació profundament repressiva institucionalitzarà la discriminació, l'odi i els prejudicis contra les persones LGTBI, incloses aquelles que es consideren LGTBI, i bloquejarà el treball legítim de la societat civil, els professionals de la salut pública i els líders comunitaris".