Regne Unit

Cadena perpètua sense revisió per a la infermera que va assassinar set nadons al Regne Unit

Lucy Letby, especialista en la unitat de neonatal, també va intentar matar-ne sis més i la policia investiga altres possible casos

Fotografia extreta del vídeo de la declaració davant de la policia de Lucy Letby, després del primer arrest, el juliol del 2018.
21/08/2023
4 min

LondresEl Regne Unit ha conegut aquest migdia l'exemplar càstig per a Lucy Letby, de 33 anys, que la premsa britànica ja descriu com la "infermera assassina", la serial killer de nadons, més sanguinària de la història del país. Divendres de la setmana passada, Letby va ser declarada culpable per un jurat de Manchester (després de 110 hores i 26 minuts de deliberació al llarg de 22 dies) de l'homicidi de set criatures i de la temptativa de sis assassinats més.

Aquest dilluns l'han condemnada a passar la resta de la seva vida a la presó, sense possibilitat de demanar mai una revisió de condemna. Es converteix així en la quarta dona que rep la pena més severa del sistema judicial britànic. Només en sortiria en cas de circumstàncies extremadament excepcionals. A hores d'ara, però, és difícil imaginar quines podrien ser perquè fos excarcerada, probablement ni tan sols en el cas de malaltia terminal.

El jutge ha llegit la condemna sense la seva presència al banc dels acusats, ja que la llei no pot obligar ningú a assistir a la lectura de la sentència. L'advocada Tamlin Bolton, en nom dels pares de les set víctimes mortals, ha afirmat al programa The world at one, de BBC Radio 4, que la no assistència de Letby era una prova més del seu "menyspreu" cap a les famílies. "Realment és l'insult final". "Hi ha un veredicte de culpabilitat, hi ha una sentència, però no afrontar les conseqüències de les seves accions parla d'un desconeixement total, no només pel dany que ha causat sinó que és també un insult al nostre sistema judicial i al procés", ha dit. Arran d'això, i la indignació de l'opinió pública i publicada, el primer ministre, Rishi Sunak, ha confirmat al llarg d'aquest migdia que el govern reformarà la llei perquè els declarats culpables de qualsevol delicte hagin d'assistir a la lectura de la pena.

Imatge de la fitxa policial de la infermera Lucy Letby, de 33 anys.

El jutge James Goss, però, no ha estalviat adjectius per descriure la repugnància que sentia davant dels crims de Letby, especialista neonatal a l'hospital públic Countess de Chester, 340 quilòmetres al nord-oest de Londres. Letby, ha dit Goss, va mostrar una "profunda malevolència, que voreja el sadisme". El magistrat destaca que no hi ha "factors atenuants" i que la presa no ha mostrat "cap remordiment" dels seus actes des que va ser detinguda, el 3 de juliol del 2018. Els seus crims van constituir "una campanya cruel, calculada i cínica d'assassinat de nens": "Vas matar –en aquest moment s'hi ha adreçat directament, tot i que Letby no era a la sala– set nadons fràgils i vas intentar matar-ne sis més". "Algunes de les teves víctimes només tenien un dia o uns quants dies de vida. Tots eren extremadament vulnerables", li ha recordat. "La teva crueltat és horrible".

"Per què?"

Des que divendres es va conèixer el veredicte de culpable, la premsa britànica ha dedicat centenars de pàgines i articles webs a qui ja és una de les assassines més odiades per la societat britànica, almenys dels últims cinquanta anys. I molts d'aquests articles s'han fet una mateixa pregunta: "Per què?" Una pregunta que els mesos de judici –des de l'octubre passat– no han pogut respondre. Durant l'escorcoll que es va efectuar a casa seva el dia en què va ser detinguda per primera vegada, la policia va trobar unes notes en què es podia llegir el que molts van interpretar com una confessió en tota regla: "No mereixo viure. Els vaig matar a propòsit perquè no soc prou bona per cuidar-los". “Soc una persona horrible, malvada”. En majúscules, afegia: “Soc malvada, ho vaig fer”. Així i tot, va ser posada en llibertat amb càrrecs; va tornar a ser arrestada el 2019, de nou alliberada i, finalment, va ser arrestada i acusada el novembre del 2020.

Més enllà de les notes que la policia va trobar al seu domicili, durant el judici no ha expressat cap motivació per uns crims tan inexplicables com colpidors i, de fet, va rebutjar totes les acusacions. Els mètodes que feia servir per posar fi a la vida de les criatures eren terrorífics. Per exemple, injectar aire a les venes dels nadons, a l'estómac, sobrealimentar-los amb llet, practicar-los tota mena d'agressions físiques o fins i tot intoxicar-los amb insulina.

Una furgoneta que trasllada la convicta Lucy Letby sortint de la seu dels jutjats de Manchester aquest migdia després que hagi sigut sentenciada.
Periodistes cobrint la lectura de la sentència aquest migdia a Manchester. L'expectació mediàtica del cas ha sigut enorme.

Lucy Letby va començar a treballar a la unitat neonatal l'hospital Countess de Chester el 2012. Els crims pels quals ha sigut condemnada van tenir lloc entre el juny del 2015 i el juny del 2016. El cap de neonatal de l'hospital, el doctor Stephen Brearey, va alertar el juny del 2015 la direcció del centre del nombre anormal de morts entre els nadons –tres, en aquell mes–, i sempre durant els torns de guàrdia de Lucy Letby. Però el comitè de l'hospital que va analitzar els casos va concloure que es tractava d'errors mèdics. Brearey va declarar llavors a The Guardian que les morts que van tenir lloc des del febrer i fins al juny del 2016 es podrien haver evitat si els executius de l'hospital haguessin "respost adequadament" a la preocupació dels metges. El primer contacte amb la policia va tenir lloc el 2017.

La policia de Cheshire segueix revisant l'atenció a uns 4.000 nadons que van ser ingressats a l'hospital Countess de Chester, i també al de dones de Liverpool, on Letby havia fet pràctiques abans. La policia també ha de decidir si investiga i acusa de negligència els caps de l'hospital.

stats