França

Menys calefacció, aigua freda i teletreball: el pla francès per reduir el consum energètic

Macron torna a rebutjar el gasoducte Midcat

Els termòstats als edificis públics de França hauran d'estar a un màxim de 19 graus.
06/10/2022
2 min

ParísJa fa dies que ministres del govern francès es mostren en públic amb un canvi de look adaptat a la sobrietat energètica: primer va ser el titular d'Economia, Bruno Le Maire, treballant al seu despatx amb un jersei de coll alt en comptes de camisa i corbata, i després la primera ministra, Élisabeth Borne, participant en un acte públic amb un plumífer. Però fins aquest dijous el govern no ha presentat el seu pla d'estalvi energètic per passar l'hivern sense sobresalts. L'objectiu és reduir el consum energètic del país un 10% en dos anys, però el pla inclou moltes recomanacions, sense mesures de caràcter obligatori per a les llars. França ha renunciat, almenys per ara, a les mesures dràstiques.

La majoria d'iniciatives se centren en el sector públic. Destaca la baixada del termòstat a tots els edificis públics: la temperatura es fixarà a 19 graus, que podria acabar baixant a 18 si la crisi energètica empitjora durant els pròxims mesos. A més a més, als banys deixarà d'haver-hi aigua calenta per rentar-se les mans. A les piscines, la temperatura de l'aigua serà un grau més baixa. Es promourà el teletreball entre els funcionaris –per reduir el consum de carburant– i, de fet, s'ha augmentat un 15% la indemnització que reben els treballadors públics per a cada jornada de feina a casa.

Des del govern també s'impulsarà una plataforma per compartir cotxe i oferirà un xec de 100 euros a les persones que la utilitzin. Comerços i equipaments esportius com els estadis de futbol hauran d'encendre més tard el llum i apagar-lo abans, i grans edificis com el Museu del Louvre modernitzaran el sistema de calefacció per consumir menys. Amb tot, Borne ha parlat d'un full de ruta "creïble", tot i la poca ambició. "Crec que el nostre pla està a l'altura", ha dit. La ministra de Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, ha recordat que França, tot i ser una potència nuclear, "mai ha estat independent en matèria energètica" i ha demanat un esforç a tots els francesos.

No al Midcat

Però, tot i la crisi del gas, París continua rebutjant la construcció del gasoducte Midcat. El president, Emmanuel Macron, ha reiterat aquest dijous la seva negativa perquè considera que no servirà per resoldre l'actual crisi del gas i perquè els actuals gasoductes no funcionen al cent per cent. "¿Utilitzem a ple rendiment els gasoductes existents? No, estem al 50% o 60%", ha subratllat Macron des de Praga. "¿Avui puja el gas massivavament? No, és França qui exporta gas a Espanya", ha insistit. Fa poques setmanes, el president de la República ja va rebutjar el projecte del Midcat i aleshores va assegurar que, a diferència del que sosté el govern espanyol, el gasoducte no estarà tècnicament preparat per transportar hidrogen verd en el futur.

stats