La calor d'estiu afavoreix un violent tornado al nord de França
Diumenge les fortes tempestes van provocar ratxes de vent de més de 220 km/h
BarcelonaLa situació de temperatures estranyament estiuenques que està afectant molts sectors d'Europa des del 15 d'octubre ha provocat un panorama de temps també molt anormal per a l'època en països com França i el Regne Unit. Diumenge una cadena de fortes tempestes va afectar diverses regions del nord de França i d'Anglaterra. Una de les tempestes va generar a més a més un violent tornado a la localitat de Buhicourt, al departament del Pas de Calais.
Segons l'estudi de camp fet aquest dilluns, s'hauria tractat d'un tornado de categoria EF3, és a dir, un tornado que va provocar ratxes de vent d'entre 220 i 270 km/h. Les dades sobre la violència del tornado les ha aportat el grup d'experts anomenat Observatori Keraunos. Les imatges de la devastació posen en relleu la violència del fenomen, que, tot i això, només va causar un ferit segons les autoritats locals.
El tornado de Buhicourt no va ser l'únic del dia a la zona. La base de dades europea de fenòmens meteorològics extrems (ESWD), recolzada per serveis meteorològics oficials de diversos països europeus, té comptabilitzats fins a 5 tornados entre el sud d'Anglaterra i el nord de França durant la tarda de diumenge, la majoria de grau EF1, tot i que alguns estan encara sense catalogació. El grau d'un tornado només es pot determinar amb un estudi dels danys, ja que es tracta de fenòmens molt violents però molt locals i impossibles de preveure amb exactitud. La mateixa ciutat de Londres va rebre diumenge els efectes de les tempestes acompanyades de fortes ratxes de vent.
Diversos mitjans de comunicació francesos han anomenat aquests fenòmens “minitornados”, però el servei meteorològic francès (Meteo-France) ja ha desautoritzat el terme al·legant que no té cap base científica i que, segons sembla, hauria triomfat entre els mitjans per la comparació amb fenòmens similars als Estats Units que poden ser encara més violents.
Segons una nota emesa per Meteo-France, la situació de tempestes de diumenge s'ajusta molt més a una tarda de fortes tempestes d'estiu que no pas a una situació de finals d'octubre. Diumenge a França hi va haver de mitjana 6 graus més del que caldria esperar per a l'època, i ja fa més d'una setmana seguida que les temperatures estan molt per sobre del que tocaria.
A Catalunya la situació és similar. Segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 84 estacions del Meteocat, des del 15 d'octubre cada dia hi ha hagut com a mínim 3 graus més del que tocaria esperar per a l'època, i dimecres passat l'anomalia va arribar als 5 graus. Cal tenir en compte que el període de referència per fer aquest càlcul és el 2009-2020, mentre Meteo-France fa servir el període 1991-2020, cosa que afavoreix que les anomalies siguin més marcades.