Internacional19/09/2019

Cameron va demanar "un petit gest" a la reina d'Anglaterra per evitar el sí a la independència d'Escòcia

Quatre dies abans del referèndum, Elisabet II va instar a "pensar detingudament sobre el futur"

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresLa reina Elisabet II no és tan neutral políticament com sovint se la vol presentar a l'opinió pública britànica, i no ho va ser gens durant la campanya del referèndum d'independència d'Escòcia, celebrat ara fa cinc anys. L'ex primer ministre britànic, David Cameron, ho confirma en un documental sobre els seus anys a Downing Street (2010-2016) que emet aquest dijous al vespre BBC One.

Els dies previs al plebiscit, el 'premier' va demanar a funcionaris de la casa reial si la sobirana podia fer algun tipus d'intervenció que afavorís els interessos unionistes. La demanda de Cameron va tenir lloc davant el "pànic creixent" que va recórrer Whitehall –el cor de l'administració del Regne Unit– que l'independentisme podia guanyar.

El que es va discutir –assegura Cameron al documental– no va ser "res que fos d'alguna manera impropi..., sinó només que pogués fer un petit gest". La petició va sorgir efecte, ja que quatre dies abans del referèndum, a la sortida d'una capella a la finca reial de Balmoral, a Escòcia, Elisabet II va instar els electors a "pensar detingudament" en el seu "futur", aprofitant que s'adreçava a un feligrès que s'havia acostat a donar-li la mà.

Cargando
No hay anuncios

L'exprimer ministre ho ha refermat aquest matí de dijous, en una entrevista al programa 'Today', de BBC Radio4. "Recordo converses que vaig tenir amb el meu secretari privat i que ell va tenir amb el secretari privat de la reina i que jo vaig tenir amb ell no demanant per cap cosa que pogués ser d'alguna manera inapropiada o inconstitucional, però fer un petit gest, que vam pensar que faria una diferència".

La frase de la reina va resultar molt polèmica en aquells moments. Al preguntar-li per les declaracions de la monarca, Alex Salmond, aleshores primer ministre d'Escòcia, va remarcar que les paraules de la reina "no signifiquen necessàriament que estigui a favor de la unió" i va apuntar que "Sa Majestat és absolutament imparcial" en el referèndum. Les revelacions de David Cameron indiquen tot el contrari, però.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, l'ex primer ministre assegura que les paraules de la reina van ser "molt limitades, tot i que van ajudar a plantejar una percepció lleugerament diferent de les coses".

Escòcia va rebutjar la independència per poc més de deu punts de diferència: 55,3% a 44,7%.

Cameron, que va acceptar celebrar el referèndum escocès després de la victòria per majoria absoluta del Partit Nacional Escocès en les eleccions del 2011, afirma també al documental: "Recordo les converses que vaig mantenir amb el meu secretari privat. Ell en va mantenir una amb el secretari privat de la reina, però no demanant res que fos de cap manera impropi o inconstitucional, sinó només que fes un petit gest. Vam pensar que faria la diferència".

Cargando
No hay anuncios

Deu dies abans del referèndum, per primer cop les enquestes van situar el sí a la independència amb prou avantatge. Això va provocar no només la intervenció de la reina, sinó també una promesa conjunta dels tres partit unionistes (Conservador, Laborista i Liberaldemòcrata) de dotar de més poders el Parlament d'Edimburg si Escòcia continuava al Regne Unit.

El programa dedicat a Cameron coincideix amb l'esforç publicitari que fa l'ex primer ministre per promocionar l'aparició del seu llibre de memòries, 'For the record', que s'ha posat avui a la venda. Cameron hi aborda, entre altres aspectes del seu lideratge conservador, l'altre referèndum que va acabar amb la seva carrera política, el de pertinença a la Unió Europea (UE), celebrat el 23 de juny del 2016.

Cargando
No hay anuncios

Reacció d'Alex Salmond

Les paraules de David Cameron han provocat una reacció immediata de l'ex primer ministre escocès, Alex Salmond, el màxim impulsor del referèndum del 2014. En una piulada al seu compte de Twitter aquest dijous, Salmond ha assegurat: "El fet de demanar a un monarca constitucional que faci una intervenció política no només és totalment inapropiat, sinó que és una indicació de la desesperació de l'ex primer ministre David Cameron en les etapes finals de la campanya del referèndum escocès […] Tanmateix, no dubto que el suggeriment de Cameron va tenir èxit a l'hora d'aconseguir una interacció reial."

Cargando
No hay anuncios

Salmond també critica unes declaracions de Cameron fetes a Nova York poc després del referèndum en què revelava uns comentaris privats de la reina. L'ex primer ministre d'Escòcia, que es va entrevistar amb Elisabet II poc després de dimitir arran de la decisió dels escocesos de romandre al Regne Unit, ironitza sobre el tema: "A diferència de David Cameron, no divulgaré el que va dir, però n’hi ha prou amb afirmar que [la reina] estava molt lluny de mostrar-se complaguda amb el seu comportament".