L'atac rus a Ucraïna
Internacional12/04/2022

El canceller austríac visita Putin a Moscou per demanar-li que aturi la guerra

Nehammer és el primer líder europeu que visita Moscou des de l’inici de l’atac rus a Ucraïna

Dortmund (Alemanya)El canceller austríac, Karl Nehammer, és el primer cap d’un govern de la Unió Europea que ha viatjat a Moscou des que va començar la invasió russa a Ucraïna. Ho ha fet per reunir-se aquest dilluns a primera hora de la tarda amb el president rus Vladímir Putin per instar-lo a aturar la guerra. La conversa, que ha durat ben bé una hora i ha tingut lloc a la residència moscovita del líder rus a Novo-Ogariovo, ha sigut “molt directa, oberta i dura”, ha assenyalat Nehammer, a través d’un comunicat de la cancelleria austríaca. “El viatge no ha sigut cap visita d’amistat sinó una obligació per a mi”, ha indicat el líder conservador del país centreeuropeu. “Li he mencionat els greus crims de guerra a Butxa i altres llocs i li he subratllat que tots aquells que en siguin responsables hauran de retre comptes”.

Nehammer també ha “deixat clar” a Putin que cal instaurar un “corredor humanitari” per fer arribar aigua potable i queviures a les ciutats assetjades i per evacuar-ne dones, infants i ferits. El seu principal missatge al president rus ha sigut que “la guerra s’ha d’acabar, perquè en una guerra hi ha només perdedors a tots dos bàndols”, ha insistit. A més, el canceller austríac ha assegurat al líder del Kremlin que les sancions es mantindran i s’enduriran amb raó mentre morin persones a Ucraïna i que “la Unió Europea està en aquesta qüestió més unida que mai”.

Cargando
No hay anuncios

La tensió havia marcat ja les hores prèvies del viatge de Nehammer cap a Rússia. “És una missió de risc”, havia admès el mateix canceller abans de volar. De risc i molta polèmica, d'acord amb algunes reaccions internacionals, sobretot procedents d’Ucraïna, els països bàltics i Polònia. L’expedició austríaca estava emparaulada, però, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el canceller alemany, Olaf Scholz. També Volodímir Zelenski se n'havia assabentat pel mateix Nehammer, que dissabte passat precisament va visitar Kíiv i Butxa per ser al costat del líder ucraïnès. El president turc Recep Tayyip Erdogan també n’estava informat. No en va és des de Turquia que el cap del govern austríac ha pogut volar cap a Rússia.

Cargando
No hay anuncios

El perill de la propaganda

La visita de Nehammer a Moscou ha sigut extraordinàriament delicada. A la mateixa Àustria molts temen que Putin pugui utilitzar aquesta cita per la seva pròpia propaganda i fer veure que Rússia no està tan aïllada com molts altres països pensen.

Cargando
No hay anuncios

Àustria és membre de la Unió Europea, però no de l’OTAN. En la seva Constitució està escrita des del 1955 la seva perpètua neutralitat militar. Justament aquesta tipificació va ser la condició principal per a la retirada de les tropes soviètiques després de la Segona Guerra Mundial. En concret, això significa que Àustria, en la línia de Suïssa, es compromet a no intervenir militarment en cap conflicte. Aquest estatus la converteix en un potencial mitjancer en la guerra a Ucraïna. Nehammer insisteix des del febrer que es posa a disposició com a “constructor de ponts” i que justament aquesta ha sigut la principal motivació del seu viatge a Moscou. “S’ha de fer tot el que es pugui fer per ajudar les persones d’Ucraïna i aturar la guerra”, havia insistit el canceller encara des de Viena, si bé admetia que no esperava “cap miracle” de la seva trobada amb Putin.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, havia avançat, segons l’agència Interfax, que la reunió seria privada i no hi hauria ni vídeos basats en el protocol de la salutació ni una declaració final. Peskov va donar a entendre que aquesta privacitat l’havia volgut la delegació austríaca. Quan li van preguntar per si Putin pretenia aprofitar per debatre amb Nehammer sobre el pagament en rubles del gas rus, Peskov va precisar: “La situació a Ucraïna encapçala l’agenda. Altrament, un debat sobre assumptes de gas no es pot descartar, considerant que és un tema important per a la banda austríaca”.

Arracades de 50.000 euros

Àustria ha aprovat fins ara totes les sancions de la UE contra Moscou, però s’ha mostrat en contra d’una aturada de l’import del gas rus. El 80% de la necessitat de gas que té aquest país el cobreix precisament amb els enviaments de Rússia.

Cargando
No hay anuncios

En els últims anys diversos polítics austríacs de pes han conreat estretes relacions amb Moscou que han comportat crítiques i escàndols. L’excanceller Christian Kern, per exemple, va ser membre del consell de supervisió de la companyia ferroviària estatal russa i s’hauria expressat en contra de les sancions internacionals cap al Kremlin. L’exministra d’Exteriors Karin Kneissl va ballar a la seva boda amb un convidat molt especial, Vladímir Putin, del qual va rebre com a regal arracades per valor de 50.000 euros.