Hamàs, en el moment més complicat de la història?

L'exèrcit israelià en una de les seves operacions a Gaza
2 min

La desaparició de Yahya Sinwar incidirà directament en el context immediat de la guerra de Gaza i també en la conjuntura futura de Hamàs, però això no significa que estiguem davant la derrota definitiva de la resistència islamista, i, per consegüent, davant del final del conflicte entre els palestins i Israel. Sembla més aviat que s'està produint un canvi de cicle, i no un canvi d'època.

Recordem que hi ha una llarga llista de líders d'aquesta organització que han estat assassinats, començant pel seu fundador Ahmed Yassin. No seria la primera vegada que alguns analistes veuen en aquestes morts una victòria definitiva, o quasi definitiva, d'Israel, i al final resulta que el successor és encara pitjor des del punt de vista de l'estat jueu.

Després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a Teheran a l'agost, Sinwar va assumir la direcció de l'Oficina Política, i ara Hamàs haurà d'escollir el seu reemplaçament. D'altra banda, l'escabetxina que ha fet Israel durant l'últim any suggereix que ha d'haver-hi una renovació significativa a la cúpula de Hamàs, però això no significa que la resistència s'acabi de sobte aquest dijous; al contrari, probablement continuarà, encara que sigui d'una manera que costi imaginar.

Moltes incerteses

Certament, Hamàs viu un moment complicat, potser el més complicat de la seva història, que arrenca el 1987. La Franja de Gaza mai havia estat tan destruïda, i hi sobrevola l'amenaça de la deportació de tota, o d'una part considerable, de la població palestina, una possibilitat que es promou cada dia des del govern de Benjamin Netanyahu.

El primer ministre pot presentar davant del seu país una altra victòria, probablement la més sonada. Abans havia eliminat Mohammad Deif i l'esmentat Haniyeh, i d'aquesta manera ha decapitat completament la direcció de l'organització que va planificar la matança del 7 d'octubre del 2023, la pitjor jornada en la història d'Israel.

¿La mort de Sinwar modificarà els plantejaments de Netanyahu de cara a un acord amb Hamàs? Haurem d'esperar per contestar aquesta pregunta. En primer lloc, no sabem qui serà l'interlocutor de Netanyahu i, en segon lloc, no sabem si el nou líder mantindrà les línies que Sinwar havia marcat clarament. Un factor que juga un paper central en tot aquest enrenou són les eleccions als Estats Units. El futur no serà el mateix en funció de qui sigui el guanyador. Si la victòria és per a Kamala Harris, hi haurà una mica més de control sobre Netanyahu, però si la victòria és de Donald Trump, el primer ministre disposarà de carta blanca per fer el que vulgui.

stats