Un canvi en la llei dels lloguers pot fer caure el govern suec
El Partit de l’Esquerra li ha retirat el suport i dilluns es votarà una moció de censura
Malmö (Suècia)El govern de Suècia, format per Socialdemòcrates i Verds, s’enfrontarà dilluns a una moció de censura que, si no hi ha canvis d’última hora, tirarà endavant, cosa que podria desembocar en unes eleccions anticipades. La moció l'ha presentat aquest dijous la formació d’extrema dreta Demòcrates de Suècia, tot i que el primer moviment el va fer el Partit de l’Esquerra quan va anunciar que havia perdut la confiança en el primer ministre, Stefan Löfven. D’aquesta manera, deixava en minoria parlamentària l'executiu, que ara només compta amb el suport de dos partits de centre.
La base d’aquesta crisi política és la proposta del govern de reformar la llei que regula els lloguers per liberalitzar els preus en els habitatges de nova construcció. Ara mateix, la normativa estableix que els preus es negocien entre associacions de propietaris i de llogaters, en un model que emula la negociació col·lectiva del mercat laboral i que busca garantir unes tarifes “raonables” en funció de les característiques de l'habitatge i la localització.
La reforma que proposa el govern –que encara està en procés de consultes públiques i que està previst que entri al Parlament per ser debatuda a la tardor– permetria als propietaris dels habitatges que es vagin construint a partir de l’any que ve posar el preu de lloguer que els sembli adequat, sense haver de negociar-lo abans amb els llogaters, que estan majoritàriament representats per l’Associació Sueca de Llogaters.
Aquests passos cap a la liberalització del lloguer formen part de les condicions que van exigir el Partit de Centre i el Partit Liberal quan el gener del 2019 van accedir a investir Löfven i a donar suport extern al seu gabinet després de les eleccions del setembre del 2018.
El Partit de l’Esquerra –evolució de l’extingit partit comunista suec– no va signar l’acord que va fer possible la formació de govern fa tres anys, però va donar-hi suport tàcitament no votant-hi en contra. Això sí, ha mantingut sempre l’amenaça de fer caure l’executiu si s’allunyava massa de les posicions d’esquerres. Una de les línies vermelles era la reforma del mercat de lloguers, que considera el principi del final d’aquest denominat model suec. Dimarts, la líder del Partit de l’Esquerra, Nooshi Dadgostar, va donar 48 hores per retirar la proposta, però l’executiu va respondre que es mantindria ferm en el seu compromís amb els seus dos socis externs. La resposta va ser l’anunci de la retirada de la seva confiança.
El Partit de l’Esquerra no va poder presentar una moció de censura perquè no té prou diputats, però ràpidament ho van fer els Demòcrates de Suècia, que van rebre el suport dels altres dos partits de l’oposició, Conservadors i Democristians. Tots quatre sumen 181 diputats, i la majoria absoluta que permetria aprovar la moció de censura és de 175.
Eleccions o nou govern
Així, si no hi ha canvis durant el cap de setmana, s’espera que dilluns al matí prosperi aquesta moció, que podria anticipar les eleccions, previstes inicialment per al setembre de l’any que ve. Això suposaria una situació insòlita, ja que Suècia no celebra uns comicis extraordinaris des del 1958. A més, en els últims 40 anys, el Parlament ha votat onze mocions de censura i cap no ha obtingut prou suport per tirar endavant. Löfven, però, té una altra opció: renunciar al càrrec i obrir negociacions per formar un nou govern. En una roda de premsa aquest dijous a la tarda, ell mateix ha recordat les dificultats que va haver-hi per formar govern després de les últimes eleccions, amb unes converses que es van allargar quatre mesos. Ara les enquestes d’opinió suggereixen que els blocs d’esquerra i dreta segueixen estancats i que es podria repetir la mateixa situació.
En la seva compareixença, el primer ministre ha titllat el Partit d’Esquerra d’"irresponsable” per crear una crisi política enmig d’un moment difícil a causa de la pandèmia. A més, ha insistit que el motiu pel qual aquesta formació li ha retirat la confiança no està justificat, ja que la proposta sobre la reforma dels lloguers encara està en un estadi molt inicial i afectaria només els habitatges nous, que suposen aproximadament un 1% dels nous contractes de lloguer cada any a Suècia.