L'emergència climàtica emenaça la salut de tots els nens del món, diu l'OMS
Un informe d'Unicef i l'OMS alerta que els avenços dels últims vint anys s'estan a punt de revertir
BarcelonaMilions de nens i adolescents han fet un crit d'alerta amb protestes massives arreu del món. Ara un informe de l'Organització Mundial de la Salud (OMS) i l'agència de l'ONU pels infants, l'Unicef, els dona la raó: l'emergència climàtica posa en risc el futur de tots els nens del món. És més, no hi ha ni un sol país al planeta que estigui protegint de manera adequada la salut dels seus infants, alerta el nou estudi.
"Malgrat les millores en la salut dels nens i adolescents que s'han aconseguit en els últims 20 anys, els progressos s'han estancat i estan a punt de revertir-se", alerta Helen Clarck, ex primera ministra de Nova Zelanda i copresidenta de la comissió encarregada d'elaborar l'informe A future for the world’s children? [¿Quin futur els espera als nens del món?], publicat aquest dimecres a The Lancet.
El motiu? La degradació ecològica, el canvi climàtic i les pràctiques de comercialització explotadores que empenyen els nens a consumir menjar ràpid ultraprocessat, begudes ensucrades, alcohol i tabac, alerta l'OMS. Es calcula, de fet, que uns 250 milions d'infants menors de cinc anys de països amb ingressos baixos i mitjans corren el perill de no assolir el seu potencial de desenvolupament.
"Detectem una gran inequitat: el canvi climàtic és una gran amenaça a l’horitzó, i els infants més pobres són els que estan patint més les sequeres, incendis i esdeveniments extrems que no pararan d’escalar en el futur”, detallava a l’ARA Stefan Peterson, cap de salut d’Unicef. Si les previsions científiques es compleixen i el planeta arriba als 5 ºC d’escalfament global a finals de segle, “les conseqüències serien devastadores per a la salut dels nens", a causa de l'augment del nivell dels oceans, les onades de calor, la proliferació de malalties com el paludisme i el dengue i la desnutrició, afegeix.
L'estudi ha elaborat un índex de països en funció de la salut que ofereixen als seus infants. Els països on els nens i nenes tenen més possibilitats de supervivència i benestar són Noruega, Corea del Sud, els Països Baixos, França i Irlanda, mentre que a l'altre extrem hi ha la República Centreafricana, el Txad, Somàlia, el Níger i Mali.
Però els termes es reverteixen quan s'elabora l'índex de països que més emissions de CO2 per habitant generen, cosa que contribueix a una crisi climàtica que amenaça la salut dels nens d'arreu del planeta. Els països africans són els que menys emissions per càpita generen, mentre que els més contaminants són Qatar, Trinitat i Tobago, Kuwait i els Emirats Àrabs Units, amb els Estats Units i Austràlia entre els deu primers. En aquesta segona llista, Noruega és al lloc 156, Corea del Sud al 166 i els Països Baixos al 160.
A l'amenaça climàtica s'hi afegeixen les "nocives pràctiques de comercialització" que s'han convertit en un patró internacional. En alguns països els infants estan exposats a més de 30.000 anuncis anuals de menjar ràpid, alcohol o cigarretes electròniques.
“Veiem una correlació entre aquesta exposició a la comercialització agressiva i el fet que els infants no reben la nutrició adequada”, amb problemes de sobrepès i l’obesitat”, diu Peterson. El nombre de menors obesos s’ha multiplicat per 11, des dels 11 milions del 1975 fins a 124 milions el 2016.
El cap de salut d’Unicef reclama als governs que imposin una regulació estricta per evitar l’exposició dels nens a la comercialització agressiva i també que compleixin els compromisos globals per la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, per evitar els pitjors efectes de la catàstrofe climàtica.