Estats Units

Caps, cervells, pell i ossos: l'exresponsable del dipòsit de cadàvers de Harvard, acusat de robar i vendre restes humanes

Cedric Lodge, acomiadat al maig, hauria deixat entrar potencials compradors a la universitat perquè triessin les parts del cos que volien

Vista general de l'escola de medicina de Harvard a l'àrea de Longwood a Boston, Massachusetts
15/06/2023
3 min

Barcelona"Estem consternats que una cosa tan inquietant com aquesta hagi pogut passar al nostre campus". La Facultat de Medecina de Harvard s'expressava dimecres en aquests termes en un comunicat oficial sobre el sonat cas que ha afectat la prestigiosa universitat dels Estats Units. Els fiscals federals de Pennsilvània han acusat formalment el responsable del dipòsit de cadàvers de la Harvard Medical School (Boston) fins al 6 de maig, Cedric Lodge, i quatre persones més d'haver robat i venut al mercat negre restes de cossos donats al centre per a la investigació mèdica. Una pràctica que haurien dut a terme, com a mínim, entre els anys 2018 i 2022.

Caps, cervells, pell i ossos són algunes de les restes humanes que haurien estat usurpades per a la seva venda, majoritàriament online, després d'acordar la transacció via telefònica o a través de les xarxes socials. En alguna ocasió el mateix Lodge, de 55 anys i que estava contractat per Harvard des del 1995, deixava entrar compradors potencials al dipòsit de cadàvers perquè poguessin seleccionar personalment quines peces volien, segons els fiscals. Lodge hauria actuat conjuntament amb la seva dona, Denise Lodge (63 anys), i tant ells dos com la resta de presumptes implicats estan acusats de conspiració i transport interestatal de mercaderies robades, penes que els podrien comportar fins a 15 anys de presó.

En l'escrit d'acusació es considera que l'extreballador de Harvard, que va ser acomiadat dos mesos després que al març la universitat conegués les primeres denúncies, s'hauria aprofitat de la seva condició de responsable del Programa de Regals Anatòmics per esquarterar i vendre parts de cadàvers, que, d'altra banda, haurien tingut un destí diferent. Un cop els estudiants els han utilitzat per a l'estudi o pràctica de procediments mèdics, sovint són incinerats i les restes es retornen a les famílies o s'enterren al cementiri mèdic de la universitat, tal com recorden els fiscals. "Alguns crims desafien la comprensió", afirma en un comunicat el fiscal Gerard Karam. "El robatori i el tràfic de restes humanes colpeja l'essència mateixa del que ens fa humans", afegeix.

Entre els acusats, que formarien part d'una xarxa de compravenda de restes humanes robades tant a Harvard com en un dipòsit d'Arkansas, hi ha Katrina Maclean (44 anys) i Joshua Taylor (46), dos dels suposats compradors. Segons recull la BBC a partir de l'escrit d'acusació, la dona hauria comprat l'octubre del 2020 cares per valor de 600 dòlars (554 euros) i hauria guardat i revenut les restes comprades a la seva botiga Kat's Creepy Creations, que entre d'altres comercialitza ninots i màscares de terror. Pel que fa a Taylor, segons la mateixa font, hauria fet fins a 39 pagaments a Lodge durant quatre anys per un valor total de 37.000 dòlars (34.115 euros). Un dels pagaments, fet via PayPal, era de 1.000 dòlars (922 euros) i referent al concepte "cap número 7".

En el comunicat de Harvard, on es condemnen les "activitat moralment reprovables" de Lodge, s'explica que s'estan comprovant els registres d'enviament de restes de donants per a la incineració durant el període en què l'acusat encara treballava al centre amb l'objectiu d'intentar determinar quins donants anatòmics podrien haver estat afectats. "Els incidents denunciats són una traïció a la Harvard Medical School i, més important, a cadascuna de les persones que de manera altruista van optar per lliurar els seus cossos [...] per avançar en l'educació i la investigació mèdica [...]. Lamentem molt el dolor que aquesta notícia causarà a les famílies i als éssers estimats dels nostres donants anatòmics", s'afegeix.

stats