Els catòlics tornen a les esglésies de Sri Lanka per primer cop des dels atemptats
Els fidels han sigut escorcollats abans d'entrar als temples i se n'ha verificat la identitat
Colombo ( (Sri Lanka)La comunitat catòlica de Sri Lanka ha tornat a celebrar aquest diumenge missa a les esglésies, per primera vegada des dels atemptats del 21 d'abril que van causar 253 morts i més de 500 ferits. Les cerimònies religioses s'han celebrat amb un ampli desplegament de seguretat.
Militars, policies i voluntaris s'han encarregat d'escorcollar els fidels abans d'entrar als temples i de verificar-ne la identitat. A més, moltes esglésies han decidit prohibir-hi l'accés amb motxilles per evitar l'entrada de possibles terroristes suïcides, tal com va passar el dia dels atacs.
Però tot i els controls i que les autoritats de Sri Lanka han assegurat que la situació estava sota control, alguns cristians continuaven mostrant-se recelosos i han evitat anar a missa. "Les esglésies eren llocs segurs. Durant la guerra [entre la guerrilla tàmil i el govern] sempre corríem a l'església per buscar protecció. Els terroristes no les atacaven, però ara això ha canviat. És tot el contrari", lamenta Chani Salgado, que confessa que té por. Malgrat això, aquest diumenge ha anat a missa.
El govern ha insistit en els últims dies que la situació ha tornat a la normalitat i que s'han pres accions contra els alts càrrecs que no van prendre cap mesura per garantir la seguretat de les esglésies malgrat que hi havia una amenaça de possibles atacs. L'arquebisbe de Colombo i president de la Conferència Episcopal de Sri Lanka, el cardenal Malcolm Ranjith, considera que les autoritats no han fet prou ni han actuat amb contundència: "Els responsables d'haver descuidat les seves responsabilitats haurien d'haver sigut acomiadats i enviats a casa".
El dolor continua a flor de pell entre els familiars de les víctimes, tres setmanes després dels atemptats. L'Estat Islàmic va reivindicar l'autoria dels atacs però les autoritats creuen que al darrere hi podria haver els grups extremistes locals National Thowheed Jamath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI).