França

Cau un símbol a França: l'abat Pierre, acusat d'agredir sexualment almenys set dones

El moviment Emaús, que el sacerdot va impulsar, fa públic un informe que detalla tocaments i altres abusos

Un retrat d’'abbé' Pierre a un centre d’Emmaüs a Brussel·les.
17/07/2024
3 min
Regala aquest article

ParísL'abat Pierre era, almenys fins ara, un personatge idolatrat a França. Henri Grouès, cofundador del moviment contra la pobresa Emaús, ha estat acusat per almenys set dones d'agressions sexuals i actituds sexistes comeses entre el 1970 i el 2005. Totes les víctimes, una de les quals menor d'edat en el moment de l'agressió, relaten fets molt similars, que inclouen "comportaments inadequats, proposicions sexuals, comentaris repetits amb una connotació sexual, intents de contacte físic no consentit i tocaments als pits no consentits".

Ha estat el mateix moviment Emaús, juntament amb la Fundació Abbé Pierre, que ha fet públiques les acusacions recollides en un informe després de tenir coneixement el 2023 d'algunes denúncies contra el religiós, mort el 2007, i d'haver encarregat a un organisme la investigació dels fets. Set dones han ofert el seu testimoni, però podria haver-hi més víctimes. Durant la investigació s'ha identificat cinc possibles víctimes més, que no han pogut o no han volgut explicar les seves experiències, segons la informació que han publicat les dues entitats. "És raonable pensar que hi ha altres persones afectades, però és difícil estimar-ne l'abast", afirma l'informe.

Segons el relat d'una víctima, el fet que l'abbé Pierre fos una icona de la lluita contra l'exclusió i les desigualtats, un ferm defensor de les persones sense llar i un personatge molt respectat va impedir que reaccionés davant l'agressió. "Normalment em defenso. Però ell era Déu. Què has de fer quan és Déu qui et fa una cosa així?", explica la dona.

Segons Emaús, les víctimes són treballadores i voluntàries de les entitats i també dones joves de l'entorn de l'abat Pierre. "Les nostres organitzacions saluden el coratge de les persones que han donat el seu testimoni i han fet possible, a través de les seves paraules, treure aquesta realitat a la llum", afirmen Emaús i la Fundació Abbé Pierre.

Personatge idolatrat

Conegut també com "l'àngel dels pobres", l'abat Pierre és un símbol a França i la notícia ha provocat un gran impacte. Durant molt de temps va ser la personalitat preferida dels francesos, un personatge idolatrat –no només pels creients– i dotat d'una profunda humanitat. Tot i haver tingut molts problemes de salut, va morir als 95 anys. Les últimes agressions les hauria comès amb 93 anys.

Procedent d'una família benestant, Henri Grouès va tenir una vida molt intensa centrada en la defensa dels pobres, va formar part de la Resistència durant la Segona Guerra Mundial –durant la clandestinitat va adoptar el nom d'abat Pierre, tot i ser només un sacerdot– i va ser després diputat a l'Assemblea Nacional. Va exportar el moviment Emaús a 35 països.

Segons l'informe, cap de les dones ha formalitzat una denúncia davant la justícia. El fet que l'abat Pierre estigui mort podria ser la raó principal. En qualsevol cas, les acusacions d'agressions sexuals que apunten al religiós surten a la llum en plena onada de denúncies a França d'abusos sexuals contra personalitats, sobretot del món de la cultura i el cinema.

L'Església catòlica francesa ha reaccionat a les revelacions contra l'abat Pierre amb un comunicat en què fa pública la seva "vergonya" pels fets: l'Església trasllada a les víctimes "la seva profunda compassió i vergonya pel fet que aquests actes puguin ser comesos per un sacerdot, i reitera la seva determinació per mobilitzar-se per fer de l'Església una llar segura".

stats