UE

El “cavall de Troia" d’Orbán entra a l’Eurocambra: xenofòbia, 'Bella ciao' i Pegasus

El líder hongarès rep crítiques per la seva proximitat a Putin i la seva deriva antidemocràtica

Von der Leyen i Orbán se saluden abans de l'inici del ple de l'Eurocambra.
09/10/2024
3 min

Brussel·lesEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, s'agrada en el pedestal. S'hi ha atansat amb el seu tarannà panxacontent i mig sorneguer, sabent-se el centre d'atenció i de crítiques. Més de 700 eurodiputats i centenars de periodistes fa mesos que esperaven que comparegués davant del Parlament Europeu com a dirigent del país que ostenta la presidència de torn del Consell de la Unió Europea. I el principal líder de l'extrema dreta i pro-russa de la UE, tot i que ha adoptat un to més institucional del que acostuma a gastar, no ha decebut les expectatives i ha aprofitat per carregar durament contra el bloc comunitari, sobretot pel que fa a l'agenda ecologista i el repte migratori.

Orbán tampoc no ha sorprès a l'hora de mostrar la seva habitual xenofòbia i ha vinculat sense cap mirament l'entrada d'immigrants amb "un augment de l'antisemitisme, l'homofòbia i la violència de gènere". "Ho diuen les dades", ha insistit el líder ultradretà, sense mostrar cap dada ni aportar cap argument. I, de fet, el govern hongarès ha estat contínuament sancionat per la justícia europea per tirar endavant mesures contràries als drets LGBTIQ+ i la igualtat de gènere. "Quina falta de coherència", li ha etzibat la portaveu del grup socialdemòcrata, Iratxe García.

Orbán també ha aprofitat l'altaveu europeu per tornar a criticar l'agenda ecologista de la UE. En la mateixa línia que el global de la dreta i l'extrema dreta, ha assegurat que la transició energètica i neta "impedeixen una política industrial eficient" i que això suposa una llosa contra la competitivitat de la indústria respecte a la dels Estats Units o la Xina. "Estem perdent quota de mercat en el sector de l'automòbil europeu i encara en perdrem més", ha augurat el primer ministre hongarès, si bé les marques de vehicles de la UE precisament han quedat endarrerits en la carrera del cotxe elèctric.

El “cavall de Troia" d’Orbán entra a l’Eurocambra: xenofòbia, 'Bella ciao' i Pegasus

Després que Orbán acabés el discurs emulant el lema trumpista: "Make Europe great again", un grup d'eurodiputats ha començat a cantar la cançó partisana Bella ciao. Fins que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ho ha parat en sec. "¿Es pensen que això és Eurovisió o La casa de papel? Respectin la dignitat d'aquesta casa, sisplau", ha demanat. I, tot seguit, ha sigut el torn de la presidenta de la Comissió Europea, que ha centrat la seva intervenció en la guerra d'Ucraïna.

Cara a cara entre Von der Leyen i Orbán

La presidenta de la Comissió Europea ha reclamat al primer ministre magiar contribuir en el suport de la UE a Ucraïna, i ha comparat la invasió russa i la resistència ucraïnesa amb la revolució hongaresa del 1956 contra la Unió Soviètica, cosa que ha fet encendre Orbán. "No taqui el record dels nostres herois", li ha respost el líder d'Hongria. Tot i això, Von der Leyen ha remarcat "adreçant-se directament al poble hongarès" que Hongria i la UE són una "família" que comparteixen "història i futur". I ha volgut acabar el discurs amb una arenga oposada a la d'Orbán. "Llarga vida a Europa", ha exclamat entre aplaudiments d'una part majoritària de la bancada.

En la mateixa línia, el principal líder opositor d'Orbán, el conservador Péter Magyar, ha recordat al primer ministre hongarès que el seu país "vol formar part del club occidental i europeu", i no del costat del règim de Vladímir Putin. Així, li ha retret que faciliti els permisos de residència d'oligarques russos a Hongria o que sempre nadi a contracorrent a la UE i a l'OTAN. "En 20 anys, Hongria ha passat a ser un dels primers de la classe a un dels més pobres, i des de fa 14 anys que vostè té tots els poders", li ha etzibat Magyar.

La resta de grups europarlamentaris, llevat de l'extrema dreta, ha titllat Hongria de "règim autocràtic" i ha lamentat la deriva antidemocràtica d'Orbán, que actualment és el líder europeu que porta més anys al poder. Una de les més dures ha estat la portaveu dels liberals, Valérie Hayer, que ha qualificat l'estat hongarès del "cavall de Troia" de l'extrema dreta dins de la UE, i ha acusat Budapest d'acabar amb la llibertat de premsa i posar traves a tots els opositors polítics, als quals ha recordat que va espiar amb el programa Pegasus. "Per això encadena majories absolutes i no està acostumat a plens com els d'avui", ha assegurat Hayer.

stats