Biodiversitat

300 dofins apareixen morts en un mes a les costes atlàntiques franceses

És un episodi de mortalitat "especialment intens i precoç", segons els científics

Cadàver d'un dofí a paregut a les costes franceses, després de ser mutilat i mort en quedar atrapat en xarxes de pesca.
2 min

BarcelonaLes xarxes de pesca maten cada any centenars de dofins i cetacis, que hi queden enganxats accidentalment i s'hi asfixien, o acaben mortalment mutilats intentant alliberar-se'n. Però aquest inici del 2023 s'ha registrat un "episodi de mortalitat especialment intens i primerenc" a les costes atlàntiques franceses, segons els científics. De Nadal fins al 15 de gener n'han aparegut 300 cadàvers a tot el golf de Biscaia, en un 90% dofins comuns, una espècie protegida. És el recompte que han fet els científics de l'Observatori Pelagis de la Universitat de La Rochelle, que han practicat autòpsies a molts d'ells i han determinat que presentaven "rastres de captura en xarxes de pesca".

Alguns dies n'han aparegut fins a 20 exemplars. A mitjans de gener, cinc cadàvers van aparèixer el mateix dia en una platja de Lège-Cap-Ferret, a la Gironda, i un sisè una mica més enllà, segons denuncia també l'ONG Sea Shepherd. Tots estaven mutilats i algun fins i tot esbudellat, amb les vísceres sobre la sorra. “El mar no para de portar cadàvers de dofins, capturats per les arts de pesca. Quan apareixen mutilats és perquè han estat víctimes d'un intent d'enfonsar-los per amagar les proves de la captura", assegura Lamya Essemlali, presidenta de Sea Shepherd a França. "Cada any és una autèntica carnisseria, una vergonya per al nostre país", afegia l'organització.

La captura de dofins, fins i tot accidental, està totalment prohibida perquè són una espècie amenaçada i protegida. Sea Shepherd diu que l'estat francès, de fet, ha estat condemnat pel Tribunal Administratiu per incompliment de les seves obligacions de protecció dels dofins. "Però no ha canviat res" amb la condemna, denuncia l'ONG, que acusa el govern d'Emmanuel Macron d'"ignorar les recomanacions científiques i rebutjar qualsevol mesura concreta que pugui frenar la carnisseria", com ara "el tancament d'espais" a la pesca almenys durant "quatre mesos a l'any en zones de risc".

Cadàver d'un dofí aparegit a les costes franceses el 2023, mutilat i mort en quedar atrapat en xarxes de pesca.

L'acord global per protegir la biodiversitat aprovat aquest desembre per l'ONU ha de suposar un increment dels espais marins protegits de tots els països, fins al 30% del total. La sobrepesca és encara, de fet, la principal causa de la pèrdua de biodiversitat als oceans, més encara que l'emergència climàtica. A més dels cetacis, espècies com tortugues i taurons, que tenen un rol clau en els ecosistemes marins, també queden atrapats accidentalment a les xarxes. En el cas dels taurons, la pesca no és només accidental, sinó també un sector econòmic a l'alça especialment a l'Atlàntic nord.

L'Observatori Pelagis fa anys que porta el registre dels cadàvers de cetacis que apareixen a les costes franceses. L'any 2019 va registrar un rècord de 1.100 cetacis morts el primer trimestre de l'any. I recorda que els que arriben a la costa són una petita part, perquè el 80% dels cadàvers acaben sota el mar.

stats