Coronavirus

El certificat europeu covid: per a què servirà i per a què no?

Informarà de vacunació, PCRs o recuperació de la malaltia, i eximirà en la majoria de casos de quarantenes

Imatge de l'aspecte que podrà tenir el certificat covid europeu
3 min

Brussel·lesAl juliol els europeus tindran disponible el Certificat Covid de la UE, el seu nom oficial, que els farà molt més fàcil la mobilitat dins l'espai Schengen, un dels valors afegits més tangibles per a la ciutadania europea. L'acord el van tancar aquest dijous l'Eurocambra i el Consell Europeu (en representació dels governs de la UE) després de dures rondes de negociacions contra rellotge. Ara només falta que el ple del Parlament Europeu l'aprovi la primera setmana de juny i que cada govern es posi les piles per fer tota la feina tècnica (tecnologia, infraestructura, marc legal...) perquè estigui a punt al juliol. Però, per a què servirà exactament aquest certificat?

Inclourà vacunació, PCRs i recuperació de la malaltia

La informació que constarà al certificat serà només l'essencial. Comptarà amb una signatura digital per garantir al màxim la privacitat i evitar un mal ús de les dades confidencials. El certificat detallarà quina vacuna de les autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) s'ha administrat al titular i quan li van posar. Els governs també poden acceptar altres vacunes no autoritzades a Europa però reconegudes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i decidir si deixen entrar sense restriccions persones amb una sola dosi o amb la pauta completa. També hi haurà un certificat per a les persones que tinguin una PCR negativa o dirà quan va ser la seva última PCR positiva per tenir en compte si ja han superat la malaltia. Per tant, en realitat són tres certificats: de vacunació, de proves negatives i de malaltia superada. L'esperança de la Comissió Europea, a més, és que cada vegada s'acceptin més tests d'antígens i es requereixin menys PCRs per abaratir costos i fer-ho més senzill, però en revisarà la base científica més endavant.

Digital o en paper, multilingüe i gratuït

Les autoritats estatals hauran d'emetre aquests certificats reconeguts a tota la UE i amb altres països si s'estableixen acords bilaterals. Podran emetre'ls hospitals, centres de test o altres autoritats sanitàries en funció de com ho estableixi cada govern. Tindrà versió digital en forma de QR per facilitar-ne la lectura per exemple als aeroports, però també estarà disponible en paper, on també hi haurà el QR, com ja passa per exemple amb els bitllets de tren o d'avió. Estarà disponible en totes les llengües oficials de cada estat membre de la UE i ha de ser gratuït. Podrà disposar-ne tothom, les persones vacunades i les no vacunades que compten amb un test PCR o que han superat la malaltia.

Menys en casos excepcionals, eximirà de quarantenes i PCRs addicionals

Amb l'acord segellat amb l'Eurocambra, els governs europeus es comprometen a evitar restriccions addicionals per a les persones en disposició dels certificats. És a dir, que una persona vacunada o amb una PCR negativa o certificat de superació del covid quedaria exempta de quarantenes o d'altres tests addicionals per viatjar entre països europeus en la gran majoria de casos. Però hi pot haver excepcions, principalment perquè la gestió fronterera és competència de cada govern. Aquestes excepcions queden previstes en cas que hi hagi una evolució epidemiològica greu en certes àrees a causa dels rebrots o de les noves variants. Abans d'aplicar aquestes restriccions addicionals els governs hauran d'informar la Unió.

Les PCR no seran gratuïtes, però sí més barates per a persones que viatgen de manera recurrent

Els preus de les PCR varien molt arreu d'Europa. Per exemple, a Bèlgica costen al voltant de 40 euros mentre que a Espanya superen els 100 euros. Per a les persones no vacunades suposa un fort cost econòmic que discrimina les possibilitats de viatjar als que tenen menys recursos econòmics, per exemple. L'Eurocambra reclamava que les PCR fossin gratuïtes arreu d'Europa per evitar aquesta discriminació, però no s'ha aconseguit. Brussel·les s'ha compromès a finançar-les per fer-les més assequibles amb fons europeus, pensant sobretot en els que per motius laborals o personals viatgen de manera recurrent. Això vol dir que per als turistes aquest estiu les PCR no seran gratuïtes. Tot i això, Brussel·les encara no aclareix de quina manera s'aplicarà aquest finançament o quin descompte implicarà.

Els governs podran donar-li altres usos

La regulació aprovada a nivell europeu està pensada únicament per recuperar la mobilitat lliure dins l'espai Schengen, però queda també a decisió de cada govern si vol donar-li altres usos. Què poden ser altres usos? Accés a serveis o actes culturals, per exemple, tot i que això queda completament a discreció de cada govern. A nivell europeu, la legislació entra en vigor al juliol, però els governs tenen sis setmanes de temps extra en cas que hi hagi problemes tècnics per acabar-los de posar en marxa. Però ja s'han fet proves pilot en diversos països per evitar al màxim els retards. Abans de l'1 de juliol, els governs poden decidir acceptar la vacunació per facilitar l'entrada, però a nivell europeu el certificat no entrarà en vigor fins aleshores.

stats