Internacional12/04/2021

El ciberatac a la planta de Natanz paralitzarà durant mesos el programa nuclear iranià

A diferència d'altres vegades, l'Iran en responsabilitza Israel

BarcelonaEl ciberatac que va patir dissabte la planta de Natanz a l'Iran ha deixat sense subministrament elèctric les centrifugadores que enriqueixen urani i, segons fonts d'intel·ligència nord-americanes, podria paralitzar el programa nuclear de Teheran durant nou mesos. A diferència del que havia passat en ocasions anteriors, el règim dels aiatol·làs ha volgut responsabilitzar-ne directament Israel. I Tel Aviv tampoc ho ha volgut desmentir. Els serveis secrets iranians asseguren que han identificat un individu dins el vestíbul de la planta com a responsable del sabotatge, que hauria causat una explosió.

En roda de premsa, el ministre d'Afers Estrangers iranià, Javad Zarif, ha assegurat que no hi ha hagut ferits i que les centrifugadores malmeses seran substituïdes per models més avançats, que enriqueixen urani més depressa, però la vulnerabilitat de la instal·lació, que és subterrània, està fortament custodiada i és un dels pilars del programa nuclear iranià, és evident. "Els sionistes es volen venjar del nostre progrés en l'eliminació de les sancions", ha dit Zarif, referint-se a l'acord avalat per la UE que permetia a l'Iran continuar el programa d'enriquiment amb garanties que es mantindria en els límits de l'ús civil i a canvi d'eliminar l'embargament que havia malmès greument l'economia del país.

Cargando
No hay anuncios

Justament l'atac coincideix amb les converses a Viena en què França, el Regne Unit, Alemanya, la Xina i Rússia –que continuen defensant l'acord– discuteixen amb l'Iran les condicions per què l'administració de Joe Biden pugui tornar al consens, que Trump va abandonar unilateralment retornant a les sancions. Les converses, que divendres avançaven positivament, s'han de reprendre dimecres.

Cargando
No hay anuncios

"Projecte genocida"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es va quedar a un pas de reivindicar l'atac: "És una operació important per enfrontar-se a la República Islàmica i els seus aliats". I aquest dilluns ha reiterat: "Mai permetrem a l'Iran obtenir la capacitat nuclear per imposar el seu projecte genocida d'eliminar Israel". Els mitjans israelians afirmen, aquest cop sense que hi hagi censura oficial, citant fonts oficials anònimes, que es tracta d'un ciberatac del Mossad, el servei d'espionatge exterior, per entorpir el procés d'enriquiment d'urani.

Cargando
No hay anuncios

El ministre d'Afers Estrangers alemany, Heiko Maas, ha condemnat l'atac i ha dit que "no és una contribució positiva". La UE ha rebutjat qualsevol intent de soscavar els esforços diplomàtics, com també diversos analistes: "Siguem clars sobre l'objectiu dels últims atacs israelians contra instal·lacions iranianes. No es tracta d'entorpir el programa nuclear, sinó la diplomàcia", assegura John Ghazvinian, historiador nord-americà i autor d'America and Iran. El primer efecte de l'atac és, doncs, empènyer Teheran a endurir la seva posició negociadora.