Cinc dies de bombardeig ininterromput a Guta
Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans ja hi ha almenys 385 morts
Els barrils de dinamita, les bombes i els míssils continuen plovent sobre Guta Est, el districte de la perifèria de Damasc que es va aixecar el 2011 contra el règim de Baixar al-Assad i que ara intenta recuperar amb el suport de l'aviació russa. Des de diumenge s'han confirmat almenys 368 morts, incloses 150 criatures, i 1.850 ferits, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Helicòpters i caces han bombardejat les zones residencials i més d'una dotzena d'hospitals, cosa que impossibilita el tractament dels ferits.
Guta es una de les zones considerades de "desescalada" en virtut dels acords d'Astanà, entre Turquia, Rússia, l'Iran i el règim. Al-Assad ataca els civils amb el pretext de la presència de grups rebels, i amb el mateix pretext ha justificat l'estricte setge a la zona des del 2013 que impedeix l'arribada d'aliments, medicines i ajuda humanitària.
L'enviat especial de l'ONU ha demanat una treva d'un mes. Però Moscou i Damasc no semblen disposats a res que no sigui una rendició incondicional: "els que donen suport als terroristes són els responsables", ha dit el portaveu del Kremlin al Consell de Seguretat de l'ONU. "Ni rússia, ni Síria ni l'Iran que són estats, i que com a tals estan conduint una guerra absoluta contra els terroristes". Els Estats Units donen suport a la treva i insten Rússia a respectar l'acord d'Astanà.
A Hammouriya, l'hospital de campanya ha quedat fora de servei. "Ens hem quedat sense quiròfans, incubadora, sala de cures, pediaria... Tots els serveis de l'hospital s'han d'aturar", ha dit a Reuters un sanitari. "Tenim baixes entre el personal, els pacients i les criatures", ha explicat mentre explicava que han hagut de fer operacions entre els runes perquè no podien evacuar els ferits.
Guta està assetjat per les forces d'Al-Assad des del 2013 i és l'únic territori controlat per l'oposició que queda a la perifèria de Damasc. Al nord de Síria, on Turquia protagonitza l'ofensiva contra el cantó kurd d'Afrin, els kurds diuen que les milícies progovernamentals s'estan desplegant a la frontera però reclamen el suport de l'exèrcit sirià. Forces pro Al-Assad també haurien entrat al barri kurd d'Alep, segons diversos testimonis citats per l'Observatori, tot i que les milícies kurdes de les YPG ho neguen.