Itàlia
Internacional25/04/2024

Cinc euros per entrar a Venècia: l'estratègia de la ciutat contra la massificació turística

La ciutat italiana serà la primera del món a cobrar una entrada per accedir-hi

RomaVenècia es converteix en la primera ciutat del món a cobrar una entrada per poder accedir-hi. A partir d'aquest dijous, els turistes que hi facin una visita d'un dia i no hi passin la nit hauran de reservar per avançat i comprar un bitllet de cinc euros. Una iniciativa pionera que intenta posar solució a la massificació turística, que ha transformat la "Sereníssima" en un museu a cel obert amb més allotjaments turístics que residents. "El nostre objectiu és fer Venècia més habitable", va defensar l'alcalde Luigi Brugnano.

En aquesta primera fase, la iniciativa té un abast molt limitat: el 2024, només 29 dies que es consideren de gran afluència turística estaran afectats per aquesta nova taxa. No serà necessari agafar una entrada per accedir-hi tots els dies, però sí la majoria de caps de setmana entre el 25 d'abril i el 14 de juliol, entre les 8.30 h i les 16 h. La taxa s'aplicarà a qui no estigui allotjat en hotels o habitatge de lloguer temporal, mentre que els residents de la regió del Vènet, estudiants, menors de 15 anys i persones que treballin a la ciutat n'estaran exempts.

Cargando
No hay anuncios

El bitllet es podrà adquirir a través d'una pàgina habilitada a internet i generarà un codi QR que els turistes hauran de presentar en els principals punts d'accés de la ciutat italiana. Les autoritats locals no amaguen el seu temor que l'estratègia pugui ser interpretada com un atac cap als turistes, que són la principal font d'ingressos de la ciutat; per això l'alcalde va prometre controls "molts suaus, a l'atzar", tot i que està prevista una multa d'entre 50 i 300 euros per als infractors.

L'alcalde va assegurar que Venècia "no tancarà" perquè no es fixarà un límit màxim de persones que hi podran accedir cada dia, sinó que serà "reservable". El 2023, dels 38 milions de turistes que va rebre la ciutat, només el 30% van allotjar-se en una de les estructures de la llacuna. I és al 70% restant, el visitant que passa poques hores a la ciutat, a qui va dirigida la mesura. Segons va explicar Brugnano, es tracta "d'un experiment" dissuasiu que "no té res a veure amb la turismofòbia", sinó que té com a objectiu "cercar una solució que ens ajudi a gestionar millor els fluxos turístics". "Estem intentant protegir la nostra delicada ciutat", va explicar.

Cargando
No hay anuncios

Venècia és Patrimoni Mundial de la Unesco des del 1987, però l'any passat l'organització va amenaçar amb incloure-la en la seva llista negra si no implementava mesures urgents per protegir el seu patrimoni històric i mediambiental. Les autoritats locals van decidir llavors prohibir definitivament l'entrada de grans creuers a la llacuna, una de les demandes històriques dels residents, i ara s'ha convertit en la primera ciutat del món a cobrar una entrada per poder visitar-la. Una iniciativa pionera que, segons l'alcalde, podrà servir d'inspiració a altres indrets del món "perquè tenim el deure de preservar els grans centres històrics".

Cargando
No hay anuncios

La mesura, tants cops anunciada i ajornada per diferents raons, ha dividit els venecians. Per a les associacions de comerciants i restauradors es tracta d'un experiment que servirà "per pensar en el futur quines estratègies fer servir per regular els fluxos turístics que, en determinades èpoques de l'any, corren el risc de danyar una ciutat fràgil com Venècia", va dir Tommaso Sichero, vicepresident de l'associació de comerciants venecians.

Per la seva banda, l'organització de consumidors va denunciar que es tractava d'una "privatització de la ciutat". "El temor és que més ciutats d'Itàlia segueixin l'exemple de Venècia i transformin el nostre preciós país en Disneyland", va criticar Carlo Garofolini, president de l'Associació de Defensa dels Consumidors (ADICO).

Cargando
No hay anuncios

El filòsof i exalcalde de Venècia Massimo Cacciari va anar més enllà i va titllar l'operació d'"indecent, escandalosa, discriminatòria i il·legal". "Faig una crida als líders de la UE i als turistes de tot el món perquè boicotegin un impost medieval que tortament pretén fer diners", va denunciar. "A Europa, la lliure circulació és un dret: només els dements poden enganyar-se a si mateixos i pensar que poden tornar la vida a Venècia cobrant a qui passa per allà", va insistir.

Amb pics de fins a 170.000 visitants al dia l'any passat, ningú nega, però, que la massificació turística s'ha tornat una emergència real que és necessari gestionar.