Berlín congelarà el preu dels lloguers fins al 2025

El govern municipal preveu que la mesura blindi de pujades 1,5 milions de contractes

Manifestants en una de les protestes organitzades a Berlín contra l'alt preu dels lloguers, al mes d'abril
Ara
18/06/2019
2 min

BarcelonaBerlín mantindrà congelats els preus dels lloguers de pisos fins al 2025. El govern municipal d’esquerres de la capital alemanya ha aprovat la mesura aquest dimarts i suposa una victòria important per a una ciutat que durant anys ha pogut presumir de mantenir a ratlla les rendes de l’habitatge. No obstant això, el Berlín assequible ja és història i en una dècada els preus s’han duplicat, en part perquè el mercat s’ha aprofitat de l’alta demanda de professionals liberals i artistes que s’hi han instal·lat a un ritme de 40.000 veïns nous cada any.

La congelació de preus es començarà a aplicar l’any vinent durant un període de cinc anys però tindrà un caràcter retroactiu des del 18 de juny. D’aquesta manera es pretén evitar que els propietaris incrementin les quotes abans que la proposta aprovada es converteixi finalment en llei.

El text prohibeix que es puguin tocar a l’alça els lloguers tant per a l'inquilí actual com per a un de nou durant els cinc anys de limitacions però n'eximeix els pisos d’obra nova. Es calcula que la mesura protegirà 1,5 milions de contractes, en una ciutat on més del 80% dels residents viuen de lloguer. Els propietaris que no compleixin amb la norma i encareixin els preus podran ser multats amb mig milió d’euros.

Tradicionalment Berlín havia sigut una ciutat coneguda per uns preus assequibles de pisos, però, des que va ser designada capital federal en substitució de Bonn l’any 1990 arran de la unificació alemanya, el preu del metre quadrat tant de lloguer com de venda no ha fet més que créixer, fins a arribar a un augment del 20% anual. El primer trimestre del 2019, les dades avalen la tendència, amb un increment del 7%. Amb tot, l’oferta de Berlín és més barata que altres capitals europees, com Londres, París, Barcelona, Milà o, a la mateixa Alemanya, Munic, la capital bavaresa.

El govern municipal berlinès està format per la coalició progressista dels Verds, la nova formació Die Linke i els socialdemòcrates de l’SPD, i preveu tenir a punt un esborrany de proposta a la tardor perquè s'hi pugui donar la llum verda definitiva abans de final d'any.

Els socialdemòcrates, que alhora són socis de la coalició que presideix Angela Merkel, han avançat que pretenen estendre el control de rendes a tot el país. A Baviera, on manen els socis locals de la cancellera, també en prenen bona nota perquè és el land més car del país i fins i tot el govern regional no veu malament forçar la celebració d’un referèndum sobre la congelació de preus. La cancellera, però, ha insistit diverses vegades que és escèptica sobre el fet que la congelació del preu dels lloguers sigui efectiva per solucionar el problema i manté la seva aposta per construir nous habitatges per augmentar l’oferta.

Si bé Alemanya necessita construir almenys 350.000 habitatges nous cada any per solucionar la manca d’habitatge assequible als grans centres urbans, l’any passat només se’n van fer 285.000, segons l’agència Reuters. Els analistes aconsellen reduir la burocràcia requerida per agilitzar les obres.

stats