Conflicte diplomàtic

Colòmbia ordena l'expulsió de diplomàtics argentins pels insults de Milei

El president argentí ha titllat el seu homòleg colombià d'"assassí terrorista"

Un home passa davant de l'ambaixada de l'Argentina a Bogotà.

Buenos AiresEl govern de Colòmbia ha ordenat l’expulsió del país d’un grup de diplomàtics argentins després que el president de l’Argentina, Javier Milei, s’hagi referit al president colombià com un “assassí terrorista”. En una entrevista amb el canal CNN, Milei ha parlat de “la carnisseria que és Veneçuela” i de “l’illa-presó de Cuba”. I ha afegit: “[Altres països] S'hi encaminen, com el cas de Colòmbia amb el senyor [Gustavo] Petro. No es pot esperar gaire d’algú que va ser un assassí terrorista, comunista”. Les paraules de Milei han estat considerades una “ofensa per a la dignitat del president i del poble de Colòmbia, que el va elegir de manera legítima i democràtica”. Així es pronunciava el ministeri d’Exteriors colombià al cap d’unes hores. A banda dels diplomàtics argentins que hauran d’abandonar Colòmbia, Petro ha ordenat al seu ambaixador a Buenos Aires que torni al país.

Milei no ha triat les paraules a l’atzar: amb 24 anys, mentre estudiava economia a la universitat, Petro es va unir a la guerrilla Moviment 19 d'Abril o M-19, un grup que va créixer sota la influència de la revolució cubana i que va dur a terme accions armades i segrestos de polítics, diplomàtics, empresaris i periodistes a Colòmbia entre el 1974 i el 1990. Acusat de possessió d’armes, Petro va passar un any i mig a la presó, on assegura que va ser torturat pels militars.

Lluny de disculpar-se, Milei ha justificat les paraules recuperant desqualificatius que el seu homòleg li hauria dit en el passat. I és que no és la primera vegada que Milei i Petro s'intercanvien ofenses i insults. El 2023, Milei es va referir al mandatari colombià com un “excrement humà” pel fet de ser socialista i Petro li va respondre a la xarxa social X: “Això deia Hitler”. A l’entrevista a la CNN, Milei també carrega contra el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. “Que un ignorant com López Obrador parli malament de mi m’enalteix”. Així mateix, ha reiterat el seu suport al govern d’Israel que, segons el seu parer, “no està cometent ni un sol excés”.

Veneçuela, en el punt de mira

L’escalada de tensió amb homòlegs llatinoamericans amb qui Milei xoca ideològicament no és nova. Aquesta setmana, el govern argentí ha ofert asil polític a sis opositors de Nicolás Maduro a l’ambaixada de Caracas i ha anunciat que enviarà gendarmes a Veneçuela per custodiar l’edifici. La cancelleria argentina ha avisat Maduro “sobre qualsevol acció deliberada que posi en perill la seguretat del personal diplomàtic argentí i dels ciutadans veneçolans sota protecció". Milei ja havia advertit que prendria “accions diplomàtiques” contra el president veneçolà després que aquest decidís tancar l'espai aeri del país als avions argentins.

La tensió a Veneçuela augmenta a mesura que s’acosten les eleccions presidencials del 28 de juliol: aquesta setmana, formacions opositores han tingut problemes per inscriure’s com a força política al Consell Nacional Electoral, mentre que Maduro, que busca revalidar el càrrec per tercera vegada consecutiva, ja ha oficialitzat la candidatura.

“El president Javier Milei insta el socialista Nicolás Maduro a assegurar la seguretat i el benestar del poble veneçolà, així com a convocar eleccions transparents, lliures, democràtiques i competitives, sense proscripcions de cap mena”, diu un comunicat que ha difós el govern argentí. En campanya, Milei ja va amenaçar amb tallar relacions amb “règims comunistes”, entre els quals inicialment va incloure el Brasil i la Xina, dos dels principals socis comercials de l’Argentina. Quan va arribar al poder, la cancellera Diana Mondino va intentar suavitzar les relacions amb aquests dos països.

stats