Els colpistes guineans prometen formar un govern d'unitat
Prohibeixen als ministres deposats sortir del país però asseguren que no hi haurà una "caça de bruixes"
SabadellEl coronel Mamady Doumbouya, líder del cop d'estat d'aquest diumenge a Guinea, ha promès que obrirà "una consulta global per establir les línies mestres de la transició" i que tot seguit es constituirà "un govern d'unitat nacional per pilotar" aquesta etapa, tot i que no hi ha posat terminis. Doumbouya ha explicat aquests plans durant una breu reunió a la qual havia convocat els membres del govern deposat i els representants de les principals institucions de l'estat. A tots ells els ha prohibit sortir del país fins a nou avís i els ha exigit que entreguin a les noves autoritats els documents de viatge i els vehicles oficials.
Malgrat això, el militar (cap de la unitat de forces especials de l'exèrcit guineà) ha assegurat que aquest període de "transició" s'obre "sota el signe de l'esperança i d'una nova Guinea reconciliada amb ella mateixa". Per això, ha dit, no hi haurà "esperit d'odi ni de venjança" i no es durà a terme una "caça de bruixes". Ha deixat clar, això sí, que "la justícia serà la brúixola que guiarà tots els ciutadans de Guinea".
Sentiments contradictoris
Doumbouya va ser al capdavant del grup de militars que aquest diumenge van arrestar el president de Guinea, Alpha Condé, a qui acusen de corrupció. Condé, al poder des del 2010, havia reformat la Constitució del país per poder optar a un tercer mandat, que va començar a la tardor. La carta magna, igual que el Parlament i el govern, van quedar dissolts per ordre dels colpistes, que mantenen detingut el president. L'ONU va condemnar els fets immediatament, i tant la Unió Africana com la Comunitat Econòmica de l'Àfrica Occidental han amenaçat amb sancions.
Tot i així, el cop va ser rebut amb satisfacció per alguns ciutadans, que van exhibir el seu suport als militars als carrers. En declaracions a la BBC, Mamoudou Nagnalen Barry, un dels fundadors del Front Nacional per la Defensa de la Constitució (la plataforma que va liderar les protestes contra la reforma constitucional) ha dit que se sent "tristament feliç" pels fets de diumenge. "No volem estar contents amb un cop, però en certes circumstàncies com les que hi ha ara a Guinea, direm que estem realment contents amb el que està passant perquè sense això el país es quedaria encallat en el poder il·limitat d'una persona que es vol mantenir en el poder per sempre", ha dit Barry, i ha precisat que confia que els militars retornin el comandament del país als civils.
A hores d'ara continua la incertesa sobre el suport real que els colpistes tenen dins de l'exèrcit, però segons informa Reuters els intercanvis de trets que van tenir lloc diumenge a Conakry, la capital, entre els militars rebels i els fidels a Condé, no s'han repetit aquest dilluns. La ciutat, de fet, respira un aire de certa normalitat, i fins i tot a la zona de Kaloum (el districte administratiu, on es concentren les seus de la major part de les institucions i on es van viure els enfrontaments) molts comerços han obert. Els colpistes ja han anunciat la reobertura de les fronteres terrestres i aèries del país, que havien quedat tancades aquest diumenge.
El cop dispara el preu de l'alumini
Els militars també han anunciat que el toc de queda imposat després del cop queda anul·lat a les zones mineres del país, amb l'objectiu que les companyies dedicades a l'extracció de minerals puguin seguir treballant sense entrebancs. Aquest sector aporta el 35% del PIB d'un país que té les reserves més importants del món de bauxita (un mineral que s'utilitza per a la fabricació d'alumini) i que n'és el segon principal productor mundial. Arran del cop, el preu de l'alumini ha arribat aquest dilluns al valor més alt des de fa més de deu anys, tot i que de moment no hi ha constància de cap problema d'abastiment de bauxita.