Els combats segueixen a Ucraïna malgrat l'alto el foc temporal anunciat per Putin
Kíiv, que no va acceptar la treva titllant-la de "trampa", denuncia que els bombardejos continuen
BarcelonaEra evident que l'alto el foc anunciat per Vladímir Putin durant 36 hores amb motiu del Nadal ortodox tenia moltes possibilitats de quedar en paper mullat. Segons les informacions que arriben tant des de Moscou com des de Kíiv aquest divendres, així ha estat. Només unes hores després de l'inici de la treva –començava avui a les 10 del matí (hora catalana)–, Ucraïna ha denunciat que les tropes russes continuen bombardejant posicions ucraïneses. També ha transcendit que mercenaris de la companyia Wagner, que forma part de l'exèrcit del Kremlin, han assaltat la ciutat de Soledar, a la província de Donetsk, i que els atacs a Bakhmut, a l'est del país i la ciutat on es concentren la majoria d'enfrontaments, tampoc han cessat, ni d'un bàndol ni de l'altre. Mentrestant, des de Moscou es critica que Kíiv mai va voler acceptar aquest alto el foc i justifica que els moviments militars que s'estan produint aquest divendres són només com a resposta "als hostils atacs ucraïnesos". El govern de Volodímir Zelenski, però, no va acceptar la treva proposada per Putin, titllant-la d'"hipòcrita" i de ser una simple "trampa cínica".
Molts cristians ortodoxos celebren Nadal el 6 i el 7 de gener, i l'anunci de dijous de Putin arribava poques hores després que el patriarca rus Ciril, cap de l'Església ortodoxa russa, demanés una treva a tots dos bàndols. "Considerant la petició de sa santedat el patriarca Ciril, instrueixo al ministre de Defensa de la Federació Russa que introdueixi un règim d'alto el foc al llarg de tota la línia de contacte de les parts a Ucraïna des de les 12 hores del 6 de gener fins a les 00 hores del 7 de gener", va afirmar ahir Putin. Aquesta és la primera vegada que el president rus declarava un alto el foc en tots els fronts des que va llançar la invasió a gran escala el 24 de febrer.
Però la resposta de Kíiv va ser des d'ahir contundent: ningú se'n refiava i, per tant, ningú acceptava la treva proposada pel Kremlin. L'assessor del president Volodímir Zelenski, Mikhailo Podoliak, va apuntar que "la República Russa ha de marxar dels territoris ocupats; només llavors tindrà una «treva temporal». Quedeu-vos la hipocresia per a vosaltres". Per la seva banda, Oleksí Danílov, secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa, anava una mica més enllà. "¿Qui pot confiar en una escòria que assassina nens, bombardeja maternitats i tortura presoners? Un alto el foc? Només mentides i hipocresia".
Un acte de propaganda?
Molts han volgut interpretar la crida a la calma de Putin com una estratègia per castigar la reputació del govern ucraïnès. Cal tenir en compte que ha estat una decisió unilateral del president rus, que d'alguna manera obligava Kíiv a seguir les directrius de Moscou. Com a conseqüència, pot respondre a interessos propagandístics. "Putin ja sabia que Ucraïna no compliria un alto el foc tan precipitat i tan unilateral; per tant, pot haver-lo declarat amb la intenció de retratar Ucraïna com a poc diligent i amb poca voluntat de fer els passos necessaris cap a una negociació de pau", apunta el think tank nord-americà ISW. Altres experts, a més, consideren que la treva beneficia més les tropes russes, més mancades d'efectius i, per tant, de descans.
A més, l’estratègia propagandística no li ha acabat de sortir bé a Putin. Des de Rússia, ha rebut crítiques per deixar les seves tropes venudes sabent que Kíiv no respectaria una treva decidida unilateralment per Moscou. Cal recordar que l’atac ucraïnès que va matar desenes de soldats russos la nit de Cap d’Any a Makíivka , a l’est d’Ucraïna, ha tornat a posar en qüestió les decisions del comandament militar rus, tant dins com fora de les seves fronteres. El record és recent i molts consideren que va ser un error estratègic, perquè, entre d’altres, hi havia molts soldats junts en un mateix enclavament. El ministeri de Defensa, en canvi, es va espolsar les culpes i va apuntar a la negligència dels homes destacats en aquesta base militar de la part ocupada de Donetsk.
Tot plegat reafirma que la pau a Ucraïna segueix en un horitzó llunyà. La perspectiva d'una negociació a curt termini no sembla realista, amb les dues parts enrocades en les seves posicions inamovibles: Moscou insisteix que Kíiv haurà de reconèixer la "nova realitat territorial", referint-se a l'annexió il·legal de quatre províncies ucraïneses, a més de la península de Crimea, mentre que Ucraïna no en vol ni sentir a parlar, d'això.