Internacional03/06/2024

La Comunitat Palestina de Catalunya demanda el govern espanyol per exportar armes a Israel

Demana mesures cautelars a l'Audiència Nacional al·legant que la compravenda vulnera la legislació espanyola i el dret internacional

BarcelonaLa Comunitat Palestina de Catalunya ha demandat aquest dilluns el govern de Pedro Sánchez a l'Audiència Nacional per no haver suspès la compravenda d'armes amb Israel ni el trànsit d'armes a través del seu territori. La demanda recorda que la legislació internacional i l'espanyola preveuen suspendre els enviaments d'armes a països sospitosos de vulnerar massivament els drets humans. I recorda que l'executiu espanyol no ha suspès les llicències d'exportació vigents, manté les importacions i permet el trànsit de material de guerra cap a Israel. Aquesta mateixa setmana està previst que un altre vaixell sospitós de transportar armes faci escala a Cartagena.

Benet Salellas, advocat de la Comunitat Palestina, explica a l'ARA que han recollit el precedent d'una sentència d'un tribunal dels Països Baixos, que la tardor passada va prohibir la venda i el trànsit d'armes a l'exèrcit israelià. "El que demanem és que s'apliqui la llei internacional i l'espanyola, que prohibeixen expressament la venda d'armes a països que poden utilitzar-les per vulnerar massivament els drets humans. I creiem que amb els pronunciaments del Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU i de la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional ha quedat acreditat". El govern espanyol va prendre la decisió de no autoritzar noves exportacions a Israel, però no ha aturat les que ja estaven en marxa.

Cargando
No hay anuncios

A més de demanar que se suspenguin les llicències de venda d'armes, la demanda argumenta que també s'han de suspendre les operacions de compra, perquè "és una forma d'alimentar la indústria que està fabricant les armes que s'utilitzen a Gaza". La demanda esmenta el precedent de Líbia del 2011, quan davant l'escenari que el règim del coronel Gaddafi massacrés els opositors, el govern va decretar d'ofici la suspensió de la venda d'armament a Trípoli.

Cargando
No hay anuncios

Mesures cautelars

La demanda, que s'adreça a la secretaria d'estat de Comerç del ministeri d'Economia, responsable d'autoritzar les operacions de compravenda d'armes, seguirà el seu curs, que pot trigar mesos, però els advocats han demanat la suspensió cautelar de totes les operacions, cosa que s'ha de decidir els pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

L'article 8 de la llei de comerç d'armes preveu expressament la suspensió –preceptiva legalment– de les autoritzacions de transferència de material de defensa i de tecnologies de doble ús si hi ha "indicis racionals" de vulneració de drets humans i del dret internacional humanitari.

"Com a palestins aquí som víctimes de l'incompliment de la llei de comerç d'armes. El nostre govern ven, permet el trànsit i compra tecnologia i materials testats en combat per Israel”, ha explicat Saif Abukeshek, de la Comunitat Palestina a Catalunya, en el moment de presentar la demanda a Madrid. "Si el govern no vol continuar sent còmplice del genocidi ha de prendre mesures immediatament", ha reblat quan ha sortit de l'Audiència Nacional.

Cargando
No hay anuncios

Les dades publicades per la secretaria d'estat de Comerç mostren que el 2023 Espanya va exportar a Israel 37.861 quilos d'armament per un valor total d'1,6 milions d'euros. Aquestes exportacions es van mantenir també durant els mesos de novembre i desembre, en plena ofensiva militar israeliana a Gaza. A més, el 2023 es van importar d'Israel més de 68.000 quilos de material armamentístic per un valor de 10.288.532 euros. Només al desembre es van importar més de 1.395 quilos per un valor de 5.935.066 euros. Aquestes importacions encara es mantenen durant l'any 2024, tal com es pot comprovar, amb importacions de 575 quilos de material bèl·lic per un valor d'1,85 milions d'euros.

És material que les empreses israelianes solen vendre amb el segell “testat en combat”, és a dir, usat contra la població palestina a Gaza. El ministeri d'Exteriors assegura que no s'ha autoritzat cap operació de venda a Israel des del 7 d'octubre, però els investigadors han revelat que sí que n'hi ha hagut, en concret de municions. La resposta del govern ha estat que els contractes s'havien signat prèviament i que les municions, com que no duien la càrrega explosiva, no són letals.

Cargando
No hay anuncios

Un altre vaixell sospitós

A més, empreses armamentístiques internacionals utilitzen ports espanyols per fer escala amb destinació a Israel. El vaixell de càrrega Vertom Odette, que segons la Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina és sospitós de portar armes, municions i explosius des de l'Índia, té prevista l'entrada al port de Cartagena dimecres. Després de les denúncies socials, dos vaixells que s'havien d'aturar al mateix port no ho van fer, l'un perquè va desistir-hi i l'altre perquè les autoritats espanyoles li van acabar negant la llicència de trànsit.