Cadena perpètua per a l'home que va esquarterar la periodista sueca en un submarí
El tribunal considera que l'inventor Peter Madsen havia planejat el crim
BarcelonaL’inventor danès Peter Madsen ha estat condemnat a cadena perpètua per l'assassinat de la periodista Kim Wall, a qui va torturar i esquarterar, i després en va llançar les restes al mar. Madsen era en presó preventiva amb càrrecs d’homicidi i tracte indecent a un cadàver.
L’agost passat la periodista sueca Kim Wall, de 30 anys, va desaparèixer mentre feia un reportatge sobre el submarí de Madsen. Onze dies després, el tors de Wall va aparèixer surant al Bàltic. Un mes més tard, a l’octubre, la policia danesa informava que havia trobat el cap i les cames de la periodista dins d’una bossa de plàstic, estancada a la badia de Køge, al sud de Copenhaguen. El seu cadàver va ser trossejat i llançat al mar.
Des d’un primer moment el principal sospitós de l’assassinat va ser l’inventor danès Peter Madsen, el propietari i creador del submarí, a qui Wall havia visitat per entrevistar-lo el dia que va desaparèixer. Ahir, vuit mesos després d’aquest cas que va commocionar Europa, Madsen, de 47 anys, va ser condemnat a cadena perpètua.
Signes de tortura
La decisió judicial ajuda a resoldre alguns dubtes sobre el cas. Quan va ser detingut, el mateix Madsen va donar versions diferents sobre els esdeveniments. Primer va dir que havia retornat la dona al port la mateixa nit del succés, després va explicar que la periodista havia mort perquè s'havia donat un cop al cap amb l’escotilla i, finalment, va assegurar que havia mort asfixiada per una emissió de monòxid de carboni.
Durant el judici, que va quedar vist per a sentència dilluns, Madsen es va limitar a reafirmar que la mort s'havia produït de manera accidental i que ell només va esquarterar el cadàver. La seva advocada ja havia apuntat dilluns que tot havia sigut un accident, i que només hi ha indicis però cap prova contra el seu client. Segons ha informat el tribunal, la causa de la mort no s’ha pogut definir, ja que el cap de la periodista va estar massa temps sota el mar. Sí que s’han detectat, però, signes que evidencien que les vies respiratòries de Wall van ser tapades, cosa que reforçaria la hipòtesis de mort per asfíxia. A més a més, les anàlisis forenses han descobert mostres de violència en el tors de la periodista mentre encara estava viva. “Va ser un homicidi cínic i brutal d’una periodista que havia acceptat fer una volta en el submarí de l’acusat”, ha afirmat el tribunal per argumentar la duresa de la condemna, inusual per a un crim comès per una persona sense antecedents penals.
La sentència, recorreguda per Madsen, considera també que el danès va planejar cometre un crim al seu submarí, ja que abans de Wall havia convidat tres dones perquè l’anessin a visitar. A més, es van trobar indicis que Madsen s’havia informat sobre tècniques de mutilació i tortura a persones.