Eleccions Veneçuela

El consell electoral, controlat pel chavisme, dona la victòria a Maduro amb un 51 per cent dels vots

L'oposició no reconeix el resultat i afirma que és "un ultratge a la veritat"

4 min
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, celebra els resultats de les eleccions presidencials a Caracas, Veneçuela.

CaracasMatinada intensa a Caracas. El Consell Nacional Electoral, l’organisme electoral veneçolà controlat pel govern, ha declarat Nicolás Maduro guanyador de les eleccions presidencials amb el 51,2% dels vots i ha acordat un 44,2% del suport al candidat opositor Edmundo González. Però minuts després, la líder antichavista, María Corina Machado, ha dit que no reconeixia els resultats. “Vull informar al món que Veneçuela té un nou president electe que es diu Edmundo González”, ha dit Machado a la seu del partit, minuts després que Nicolás Maduro conclogués el seu primer discurs com a guanyador de la nit: “els juro que donaré la meva vida sencera per tirar endavant tots els canvis i transformacions que necessita la nostra pàtria”, ha assegurat, per garantir “prosperitat” i “pau” a Veneçuela.

María Corina Machado, líder de la coalició opositora Plataforma Unitària Democràtica, va ser inhabilitada per l'òrgan de control fiscal de Veneçuela, controlat pel govern, i Edmundo González Urrutia li va prendre el relleu com a candidat, després que al gener el Tribunal Suprem del país confirmés la inhabilitació.

Seguidors de Nicolas Maduro celebrant la victòria

Incredulitat a la oposició

La guerra de relat que porta bullint en la carrera cap aquests comicis ha arribat al seu punt àlgid amb una victòria del chavisme que l’oposició no reconeix. L’oposició ha denunciat irregularitats al llarg de tot el vespre, quan no haurien deixat entrar desenes de testimonis a diversos centres de votació per recollir les actes electorals (els informes on es recullen tots els vots, col·legi per col·legi). La tensió ha anat en augment quan el CNE ha aturat el recompte, i a la seu opositora diversos membres del partit han comparegut davant dels mitjans de comunicació per reiterar que, només amb la informació que ja havien recabat, la victòria era clarament per ells. Pocs minuts després de la mitjanit, la decepció s’ha apoderat de tots ells quan el president del CNE, Elvis Amoroso, anunciava els resultats en directe: 51,2% per Maduro, 44,2% per González.

L’oposició, senzillament, no s’ho creu. La líder antixavista Maria Corina Machado ha assegurat que tenen més del 40% de les actes transmeses pel CNE, segons les quals "Edmundo ha obtingut el 70% dels vots i Maduro el 30%”. "Els veneçolans i el món sencer saben el que ha passat a la jornada electoral d'avui, aquí s'han violat totes les normes, fins al punt que encara no s'han lliurat la majoria de les actes", ha dit González Urrutia, i ha afegit: "La nostra lluita continua i no descansarem fins que la voluntat del poble de Veneçuela sigui respectada".

La reacció internacional, decisiva

En el seu discurs, Machado ha afirmat que confia en que les Forces Armades faran respectar la veritat, i ha instat a la comunitat internacional a donar-li suport. Un suport que podria ser clau durant les properes hores per entendre la interpretació que es fa dels resultats. Alguns líders del món ja ho han fet, com el president de Xile, Gabriel Boric, o el secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken. El ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat "total transparència" i que publiquin les actes "taula per taula" per poder verificar els resultats.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha demanat amb un missatge a la xarxa X que "la voluntat del poble veneçolà s'ha de respectar" i que cal "assegurar la total transparència del procés electoral, incloent-hi el recompte detallat dels vots i l'accés a les actes de votació de meses electorals".

En canvi, la Xina ha felicitat Veneçuela l'"exitosa celebració" de les eleccions i l'actual president, Nicolás Maduro, per la seva reelecció. El portaveu d'Exteriors xinès Lin Jian ha dit en roda de premsa que la Xina i Veneçuela són "bons amics i socis que es recolzen mútuament".

La líder antixavista, que lluny de veure’s decebuda ha reaparegut mostrant-se forta i implacable, ha reiterat que no pararan fins que es respecti la veritat, i en passar-li el micròfon al “futur president de Veneçuela”, com li ha dit, Edmundo González, ha mantingut el to discret habitual: ha dit que ningú està cridant a la violència i que, com diu el refrany, “la mentida té potes curtes”. Minuts abans, Maduro celebrava el seu tercer mandat i deia que es considera “un home de pau, de diàleg, i que mai hauria pensat en estar en càrrecs públics de rellevància”, sinó que “sempre he cregut en la revolució socialista, i quan el comandant Chávez va sorgir com a líder de Veneçuela, no vaig dubtar un segon en seguir-lo”.

Els seguidors del chavisme han sortit anticipadament a celebrar la victòria als carrers de Caracas, molta estona abans que es coneguessin els resultats, fet que ha augmentat la tensió a la seu opositora, on la desconfiança en la transparència del procés electoral creixia a mesura que passava l’estona i no hi havia informació. Caldrà veure què passa ara, amb una oposició que no reconeix els resultats i que compta amb el suport de la comunitat internacional per fer prevaldre el seu criteri. A davant del Palau de Miraflores, seu de l’executiu veneçolà, continuen les celebracions del chavisme.

stats