Internacional07/12/2013

El conveni entre l'Estat i Rússia per desbloquejar les adopcions es podria signar al gener

Marta Yebra, una de les mares afectades: "El que més ens angoixa és no saber quan se signarà l'acord i la possibilitat que donin els nostres nens a famílies russes"

Acn
i Acn

BarcelonaEl conveni bilateral entre l'estat espanyol i Rússia per regular les adopcions internacionals se signarà previsiblement al gener, després de mesos de negociacions i un cop aprovat pel consell de ministres abans que acabi l'any. Rússia va paralitzar centenars d'adopcions de nens russos per part de pares espanyols perquè que no es garantia que els menors quedessin sota la custòdia de famílies homosexuals o monoparentals.

Ara, el conveni permetrà desbloquejar aviat les adopcions paralitzades, segons ha explicat a l'ACN la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) de la Generalitat, Núria Canal. Per la seva banda, els pares adoptius, dels quals a Catalunya n'hi ha uns 48 esperant tot i que ja tenen una criatura assignada, i 48 més en espera d'assignació, mostren la seva "angoixa" pel fet que la signatura del conveni s'hagi anat retardant i perquè a algunes famílies els han dit que els menors que tenien assignats han acabat sota la custòdia de famílies russes, que sempre tenen preferència.

A principis de juliol Rússia va aprovar una llei que limitava les adopcions internacionals als països que permetien les adopcions a matrimonis homosexuals i famílies monoparentals. A finals d'agost, el Tribunal Suprem rus va recomanar suspendre les adopcions internacionals fins que no se signessin convenis bilaterals amb els països corresponents per garantir aquest extrem.

Cargando
No hay anuncios

Marta Yebra, una de les mares afectades, explica a l'ACN que van començar el procés d'adopció fa tres anys, després de provar sense sort la via biològica. Ella i l'Antonio van escollir Rússia perquè els va semblar que era el país més segur i àgil en els processos. Tot anava bé i a finals de juliol els van trucar per donar-los la gran notícia que els havien assignat un nen, el Sasha, de dos anys i mig, i que el podien veure els següents dies en una ciutat de la regió de Txeliàbinsk, prop dels Urals i de la frontera amb el Kazakhstan, on fa uns mesos va caure un meteorit.

Trobada "impactant"

El viatge va començar amb gestions burocràtiques a Moscou i a la capital de la província, des d'on uns dies després els van portar en cotxe fins a Troitsk, a 160 quilòmetres. Després d'entrevistar-se amb la directora mèdica i l'assistenta social van poder conèixer el nen, que després d'uns recels inicials els va agafar confiança durant els sis dies que el van poder visitar. Per la Marta i l'Antonio va ser un "impacte" que mai oblidaran, perquè per fi podien tocar i jugar amb un nen que ja consideraven seu. "Sembla increïble sentir-lo tan teu de forma tan ràpida, semblem pares novells", admet.

Cargando
No hay anuncios

Quan van marxar d'allà, amb molta pena, els van dir que en tres o quatre mesos se celebraria el judici per confirmar l'adopció. Però entremig, a finals d'agost i mentre preparaven els papers per al judici, el Suprem rus va fer la recomanació d'aturar tots els processos. Al principi les famílies no entenien què passava, i van començar a circular rumors i informació entre les famílies afectades. Després d'informar-se, alguns ja es poden considerar "experts" en dret internacional, i van començar a pressionar les autoritats catalanes i espanyoles per agilitzar un conveni bilateral que s'hauria hagut de signar quatre anys abans.

Dificultats de la negociació

Ara s'està pendent de confirmar l'acord amb l'estat espanyol. Una reunió a l'octubre va constatar certes diferències, perquè Rússia volia garantir que els nens adoptats, que segueix considerant russos almenys fins als 18 anys, no podrien ser assignats posteriorment a una altra família, homosexual o monoparental. A més, també volia que la mesura fos retroactiva, i aplicar-la als nens que ja eren en sòl espanyol, cosa que les entitats col·laboradores per les adopcions internacionals no podien garantir.

Cargando
No hay anuncios

Però una altra reunió fa dues setmanes amb intercanvi d'esmenes sembla que ha acabat d'encarrilar l'acord. Núria Canal augura que el consell de ministres podria validar el conveni abans de final d'any i aleshores seria el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, o l'ambaixador espanyol a Rússia el que signaria el conveni durant el gener. Però encara queda un últim dubte pendent. Rússia podria exigir que el conveni signat sigui ratificat pel Congrés i el Senat espanyols, cosa que endarreriria una mica més l'aprovació final. Per això les famílies s'han posat en contacte amb diversos diputats espanyols perquè agilitzin els tràmits i s'aprovi amb caràcter d'urgència si és possible.

La Marta i l'Antonio van veure que el procés s'anava allargant i el pitjor per ells era no tenir data concreta per tornar a la normalitat burocràtica. Per això van seguir demanant fotos actualitzades i informació del Sasha.

Angoixes

Cargando
No hay anuncios

A l'angoixa de no saber la data s'hi suma la por que mentre esperen el nen sigui assignat a una família russa. Els papers d'assignació posen el nom del nen acompanyat dels cognoms dels pares adoptius, però fins que no hi ha una sentència ferma d'un tribunal la criatura oficialment encara no té pares, i qualsevol família russa passa per davant d'una estrangera fins a l'últim moment, com ja ha passat en almenys dos casos.

L'acord, del qual es desconeixen els detalls, no pot infringir els drets de les parelles homosexuals espanyoles, però previsiblement Espanya admetrà que abans de "recol·locar" a una altra família un nen rus adoptat inicialment per una parella heterosexual ho consultarà amb les autoritats russes.

El paper de Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Canal recorda que Catalunya té entre un 30 i un 40% de les sol·licituds espanyoles d'adopció a Rússia. Al setembre, quan s'acabaven de suspendre les tramitacions, hi havia 223 famílies catalanes amb expedients oberts per adoptar en unes 80 regions d'aquell país. D'aquestes, 96 ja tenien el procés avançat i 48 el tenien pràcticament acabat i pendent del judici. Per això, l'ICAA, tot i que no té competència directa en l'afer, considera que és important la seva pressió i el fet d'estar present en les reunions.

L'any 2012 famílies catalanes van sol·licitar 204 infants russos, i es van acabar completant 187 adopcions, sent el primer país d'origen dels nens adoptats a Catalunya. Abans que Rússia suspengués les adopcions pel canvi legislatiu, hi havia 30 famílies monoparentals catalanes pendents d'adopció en aquell país, però ara només en queden quatre. L'ICAA els recomana que redirigeixin la seva sol·licitud a altres països que no posen tants impediments.

Després de les últimes reunions, Canal ja veu "llum al final del túnel" i ha demanat, un cop més, "paciència" a les famílies, tot i que entén el seu "patiment", perquè és un "procés emocional molt fort".

Per acabar de pressionar el govern espanyol perquè agilitzi la signatura del conveni, moltes famílies pendents d'adopció a Rússia es concentraran el proper 21 de desembre davant del ministeri d'Assumptes Exteriors, a Madrid, on llegiran un manifest i faran un acte simbòlic amb un arbre de Nadal, on hi posaran regals, cartes i espelmes per al Pare Noel rus.