COP26: "París va prometre, Glasgow ha de complir"
Arrenca a Glasgow la cimera de l'ONU, després d'una reunió del G-20 que "no ha complert les expectatives"
Barcelona“No s’han complert les expectatives, però no s’han enterrat”, ha dit aquest diumenge el secretari general de l’ONU, António Guterres, sobre la cimera de líders del G-20. Els líders de les principals economies havien de donar un missatge clar i contundent que facilités les negociacions climàtiques a Glasgow, però després de la cimera de Roma el més calent encara és a l’aigüera. La cimera climàtica de l’ONU COP26 ha arrencat aquest diumenge, de fet, al mateix temps que es clausurava la del G-20. “Sabem que aquesta COP, la COP26, és la nostra última esperança per mantenir els 1,5 °C a l’abast”, ha dit el president de la cimera, Alok Sharma, secretari d’estat de Desenvolupament Internacional del govern britànic. “París va prometre, ara Glasgow ha de complir”, ha resumit, en el seu missatge durant el plenari inaugural de la COP26.
“Sí, serà difícil”, admetia també Patricia Espinosa, secretària executiva de la Convenció Marc de l’ONU pel Canvi Climàtic, parlant de la tasca que té al davant aquesta cimera de dues setmanes, que ha d’aconseguir compromisos més ambiciosos de tots els estats per reduir molt més ràpidament les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La ciència reclama que es retallin almenys a la meitat el 2030 i arribin a zero el 2050 per limitar l’escalfament global a 1,5 °C. Però els compromisos de reducció que hi ha ara mateix sobre la taula pronostiquen un augment almenys del 16% en les emissions per al 2030.
Polèmiques logístiques
La inauguració oficial serà aquest dilluns amb els discursos dels caps d’estat i de govern, molts dels quals van arribar a Glasgow des de Roma diumenge mateix. El covid-19 ha portat molts d’aquests líders a quedar-se a casa, amb l’absència destacada del xinès Xi Jinping, però la pandèmia estava generant també certes polèmiques logístiques al voltant de la cimera de Glasgow. Segons l’organització Climate Justice, el “procés d’expedició de visats, les quarantenes, la desinformació, la modificació de les polítiques en l’últim minut per part del govern britànic” han propiciat l’absència de molts representants dels països pobres. Només els que estan vacunats amb les dues dosis podien accedir al visat, cosa que en molts països en vies de desenvolupament no s’havia produït encara ni tan sols per a les delegacions governamentals. Els organitzadors de la cimera han habilitat centres on es farà el test de covid-19 ràpidament abans d’entrar a les instal·lacions de la COP26.
Una altra dificultat ha sigut l’allotjament, ja que la ciutat escocesa té capacitat per a 15.000 persones estrangeres i aquests dies n'hi haurà 30.000, cosa que ha elevat els preus de l’allotjament fins a una mitjana de més de 500 euros la nit.