Correa des de l'exili a Brussel·les: "Em presentaria a unes eleccions anticipades, però no ho permetran"

L'expresident de l'Equador crida a continuar les protestes i denuncia una "doble moral" de la UE

L'expresident d'Equador, Rafael Correa, amb dos eurodiputats d'Izquierda Unida.
Júlia Manresa
09/10/2019
3 min

Brussel·lesDavant les protestes multitudinàries a l'Equador i l'estat d'emergència declarat pel govern de Lenín Moreno, l'expresident del país exiliat a Brussel·les, Rafael Correa, ha fet una crida a convocar eleccions per desbloquejar la situació de crisi al país llatinoamericà, que viu protestes massives en contra dels anuncis d'augment del preu del combustible i retallades al sector públic. Unes eleccions a les quals assegura que es presentaria "si és necessari", malgrat ser conscient, diu, que les autoritats equatorianes l'hi impediran, perquè sobre ell pesen dues ordres de detenció diferents al seu país natal, motiu pel qual viu a Brussel·les.

"Em van inhabilitar per ser president (de manera il·legal i inconstitucional) però de vicepresident en avall puc presentar-me, però intentaran impedir-ho. Em faran el que li van fer a Lula, el van empresonar i li van robar la llibertat, però no només això sinó que van robar la democràcia al Brasil", ha etzibat l'expresident.

Correa ha fet aquestes declaracions des del Parlament Europeu, en una roda de premsa organitzada per Esquerra Unida, des d'on també ha denunciat una "doble moral" de la Unió Europea per no haver pres cap iniciativa davant la crisi a l'Equador. L'expresident equatorià assegura que "si això hagués passat a Veneçuela ja s'hauria ocupat el país". L'expresident ja va demanar aquest dimarts a través de les xarxes socials que es convoquin eleccions anticipades després de les jornades de protestes de col·lectius indígenes pels anuncis del govern equatorià d'augmentar el preu dels carburants i retallar els salaris públics.

Però Correa és el blanc de les crítiques perquè se l'acusa d'estar al darrere de les protestes amb la voluntat de provocar un cop d'estat amb l'ajuda del govern de Veneçuela. Correa nega taxativament aquestes acusacions i assegura que hi ha una campanya de desprestigi i criminalització de la seva persona perquè és qui compta amb el suport majoritari de la població. L'actual president, Lenín Moreno, va ser vicepresident del govern del mateix Correa però aquest últim nega que hi hagi una disputa d'origen personal. "No hi ha cap lluita de col·legues, qui va trair el programa de govern ha estat ell, ha construït tot un relat i aquesta és la traïció més gran de la història de l'Equador".

L'actual crisi institucional i política al país va començar la setmana passada arran d'una sèrie de retallades i mesures anunciades pel govern de Moreno, entre les quals destaca l'anul·lació del subsidi als combustibles. Des d'aleshores les vagues i els aldarulls són freqüents per tot el país, i durant el cap de setmana s'ha sumat a les protestes el col·lectiu indígena, que representa el 7% de la població i que denuncia la connivència de l'executiu amb les multinacionals que exploten els recursos naturals.

Correa fa una crida a continuar les protestes i a resistir davant d'una "repressió" brutal que assegura que no havia vist "des que té consciència política". L'expresident de l'Equador assegura que està al costat de la població indígena i denuncia moviments de les elits conservadores "al servei dels Estats Units i del Fons Monetari Internacional" per "instrumentalitzar" les institucions del país i impedir-li presentar-se a les eleccions. Tot i això, la Confederació de Nacionalistes Indígenes (Conaie), que també se suma a les protestes i demana derogar les mesures pactades per l'acord amb el Fons Monetari Internacional, assegura que Correa és un "oportunista" i un "colpista", unes acusacions que el mateix Correa explica perquè afirma que la Conaie té una antiga direcció que "s'ha posat també al servei del govern de Moreno".

stats