Àfrica
Internacional10/02/2022

La Haia condemna Uganda a indemnitzar amb 325 milions de dòlars la República Democràtica del Congo

La sentència fixa la suma en concepte de reparacions de guerra pel paper de Kampala al país veí durant el conflicte entre el 1998 i el 2003

ARA
i ARA

BarcelonaEl Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia, el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, va dictaminar aquest dimecres que Uganda ha d'indemnitzar la República Democràtica del Congo (RDC) pel seu rol en el conflicte de la Segona Guerra del Congo. Uganda haurà de pagar 325 milions de dòlars (uns 285 milions d'euros) en concepte de reparacions de guerra al llarg de cinc anys començant aquest setembre.

La suma final, encara que molt lluny del que demanava la RDC, té en compte els danys ocasionats per Uganda durant la invasió del país veí, principalment les pèrdues humanes –que s'estimen entre 10.000 i 15.000–, a més de víctimes de violència sexual i el reclutament de nens soldat, així com els danys materials i el saqueig de recursos minerals com ara diamants i coltan.

Cargando
No hay anuncios

El fiscal general ugandès, Kiryowa Kiwanuka, ha "qüestionat" i "rebutjat" les conclusions del TIJ: "Hem pres nota de la decisió del tribunal [...] però creiem que no compleix els estàndards de justícia que esperàvem". Cal tenir en compte que l'execució dels veredictes del TIJ depèn de la voluntat dels estats i, eventualment, del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Si Uganda decideix no pagar la indemnització, el tribunal adverteix que haurà d'abonar un 6% més d'interès anual.

A la Segona Guerra del Congo, en què van morir fins a cinc milions de persones entre el 1998 i el 2003, hi van intervenir almenys set països africans amb intenció d'afavorir o derrocar el govern del president Laurent Kabila. Està considerat el conflicte més sanguinari des de la Segona Guerra Mundial i se l'ha anomenat també Guerra Mundial Africana. L'any 1999 la República Democràtica del Congo va presentar el cas davant del més alt tribunal de l'ONU, però no va ser fins al 2005, després de llargs procediments, que la cort va dictaminar que Uganda havia violat el dret internacional quan va ocupar parts de la província congolesa d'Ituri. El 2019, el Tribunal Penal Internacional van condemnar a 30 anys de presó el líder rebel congolès Bosco Ntaganda, l'anomenat Terminator del Congo, per 13 crims de guerra i cinc més de lesa humanitat.