El Tribunal Penal Internacional ordena la detenció de Netanyahu per crims de guerra
El Tribunal de La Haia també emet ordres d'arrest contra l’exministre de Defensa israelià i el comandant del braç armat de Hamàs, que Israel assegura haver matat
El CaireEl Tribunal Penal Internacional (TPI) ha emès aquest dijous ordres de detenció contra el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i el seu ministre de Defensa fins a principis de novembre, Yoav Gallant, per presumptes crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos a Gaza. El tribunal amb seu a La Haia també ha ordenat l’arrest del comandant del braç armat de Hamàs, Mohammed Deif –a qui Tel-Aviv dona per abatut des del juliol– pels atacs del 7 d’octubre del 2023 a Israel i per la presa d’ostatges i el seu tracte dins de la Franja.
La sala del TPI que condueix la investigació, oberta primer el 2021 però ampliada arran de la guerra a Gaza, afirma haver trobat motius raonables per considerar que Netanyahu i Gallant són responsables de crims d’inanició i de dirigir atacs contra civils intencionadament, així com de crims d’assassinat, persecució i altres actes inhumans. El jutjat també creu que els presumptes crims de lesa humanitat són part d’un atac generalitzat i sistemàtic a Gaza.
En relació amb el crim d’inanició com a mètode de guerra, el tribunal –del qual no són membres ni els EUA ni Israel– considera que, amb el tall de subministraments i el bloqueig d’ajuda humanitària, els dos líders israelians han privat de forma intencionada i injustificada la població civil de Gaza de béns indispensables per sobreviure, incloent-hi menjar, aigua, medicaments i combustible. El tribunal ha observat alhora que les mesures puntuals per augmentar l’ajuda han estat insuficients i fruit de pressions exteriors.
Així mateix, el jutjat ha determinat que aquesta situació ha creat unes condicions pensades per provocar la destrucció de part de la població de Gaza, cosa que ha causat morts civils per malnutrició i deshidratació. Tot i que el tribunal assegura que no ha pogut concloure que s’hagi comès un crim d’extermini, apunta que aquestes morts constitueixen assassinats i afirma que la limitació i el bloqueig de subministraments mèdics han infligit un patiment inhumà.
D’altra banda, el tribunal ha establert que la població de Gaza ha estat atacada per motius polítics, així que considera que s’ha comès també un crim de persecució. I, per acabar, ha conclòs que, almenys en dues ocasions, tant Netanyahu com Gallant no van frenar atacs perpetrats intencionadament contra civils malgrat disposar dels mitjans per fer-ho.
Pel que fa a Deif, el TPI el considera responsable de crims d’assassinat, extermini, tortura, violació i altres formes de violència sexual, presa d’ostatges i ultratge a la dignitat personal en relació amb els atacs del 7 d’octubre del 2023. La Fiscalia del TPI havia sol·licitat inicialment també ordres d’arrest contra els exlíders de Hamàs Ismail Haniyeh i Yahya Sinwar, però el tribunal ha retirat les sol·licituds perquè Israel els ha assassinat tots dos en els últims mesos.
Els crims pels quals el tribunal ha dictat les ordres de detenció fan referència a fets ocorreguts des d’almenys el 7 d’octubre del 2023 fins al 20 de maig del 2024, que és quan el fiscal del TPI, Karim Khan, va sol·licitar ordenar els arrestos. Els atacs dirigits per Hamàs a Israel van deixar més de 1.100 morts i més de 200 ostatges, mentre que l’ofensiva d’Israel contra Gaza ha causat almenys 44.000 morts, més de 100.000 ferits i la devastació total de la Franja.
Netanyahu ho titlla d'"antisemita"
Reaccionant a les ordres de detenció, l’oficina de Netanyahu ha considerat “antisemita” la decisió del TPI, ha declarat que rebutja unes acusacions “falses i absurdes” d’un “òrgan polític esbiaixat i discriminatori” i ha avançat que “no cedirà”. Gallant, al seu torn, ha escrit a X que la decisió estableix "un precedent perillós contra el dret a l'autodefensa" d'Israel i "posa al mateix nivell l'Estat d'Israel i els líders assassins de Hamàs", alhora que "legitima l’assassinat de nadons, la violació de dones i el segrest de persones grans". I s’ha mostrat “orgullós” de la feina feta com a ministre de Defensa.
Per la seva banda, diferents grups de drets humans han donat la benvinguda a la decisió. "Les ordres de detenció del TPI contra alts líders israelians i un funcionari de Hamàs trenquen la percepció que certes persones estan fora de l'abast de la llei", ha dit en un comunicat el director associat de justícia internacional de Human Rights Watch, Balkees Jarrah. ActionAid, una organització benèfica internacional que treballa amb dones que viuen en la pobresa, ha "agraït" la decisió i ha dit que posa de manifest les "accions bàrbares" comeses a Gaza per Netanyahu i Gallant.
La decisió implica que, en teoria, els 124 estats membres del TPI estarien obligats a detenir Netanyahu i Gallant si trepitgessin el seu territori. Aquest dijous Khan ha instat els governs dels països membres a "complir el seu compromís" amb el TPI i executar "les ordres judicials". Clàudia Jiménez, professora de dret internacional a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), explica que la decisió “crea expectació en l’opinió pública”, i que ara són els seus estats membres, entre els quals no hi ha els Estats Units però sí tota la Unió Europea, els “responsables d’implementar-la” si un acusat entra en el seu territori, incloent-hi l’espai aeri. El tribunal, al seu torn, continuarà reunint proves per a un judici, amb la singularitat, assenyala Jiménez, que permet la participació de les víctimes, cosa que els dona “un marc on expressar-se”.
Malgrat les ordres de detenció, Israel ha continuat atacant Gaza, on en l'última jornada ha comès diverses noves massacres, segons les autoritats sanitàries locals. En una d’elles, dijous al matí, l’exèrcit israelià ha matat almenys una seixantena de persones en un atac en un barri residencial de l’assetjat nord de la Franja pròxim al principal hospital de la zona, i en un altre n'ha matat almenys una vintena, incloent-hi 10 criatures, a la ciutat de Gaza.