Covid-19

El covid-19 al món: 273 milions de casos i 5,3 milions de morts

Perú és el país amb un índex més alt de mortalitat del món, tot i que en xifres absolutes destaquen els EUA, el Brasil i l'Índia

Un home toca la guitarra durant un enterrament al cementiri de Lima, al Perú, d'una víctima del covid-19.
2 min

BarcelonaLa pandèmia de covid-19 al món s'ha endut fins ara 5,3 milions de vides, amb un total de 273 milions de casos confirmats. Els Estats Units han superat aquesta setmana els 800.000 morts, la xifra més alta del món. Però en proporció a la seva població, el país cau fins al número 19 de la llista d'estats on el covid-19 ha estat més mortífer. Aquest fatídic rànquing l'encapçala el Perú, que se situa a força distància de la resta de països del món amb un índex de més de 6.000 morts per cada milió d'habitants.

En total, han mort unes 202.000 persones al Perú, per darrere dels 800.000 dels Estats Units, els 600.000 del Brasil i els 400.000 de l'Índia. Però al contrari que aquests països, l'estat peruà no és un gegant demogràfic: té uns 33 milions d'habitants, cosa que situa la seva elevada xifra de morts com una dada realment preocupant. El segon país del món amb més morts per cada milió d'habitants és Bulgària, l'estat de la Unió Europea amb un índex més baix de vacunació. Tot i que el total búlgar són 29.000 defuncions per causa del covid-19, amb una població que no arriba als 7 milions, això significa 4.300 morts per cada milió d'habitants, segons dades recopilades per Our World on Data.

De fet, una bona colla de països de l'Europa de l'est se situen en aquest negre rànquing de mortalitat relativa: Bòsnia Hercegovina, Hongria, Montenegro, Macedònia del Nord, la República Txeca, Geòrgia i Romania són els següents, per aquest ordre, amb més mortalitat per cada milió d'habitants, tot just per damunt del Brasil, que tot i ser el segon país on ha mort més gent per covid, té un índex inferior al dels estats de l'Europa de l'est: té uns 2.800 morts per cada milió d'habitants.

Andorra, el país amb més proporció de positius

Pel que fa als casos confirmats de covid-19, arreu del món s'han declarat fins ara oficialment 273 milions de positius de covid-19. De nou, són els Estats Units els que en tenen més, uns 50 milions, tot i que en termes relatius a la població el primer seria Andorra, amb només 19.000 casos però dins d'una població total de 77.000 habitants. L'Índia és el segon país que ha detectat més casos, amb uns 35 milions, però amb una població de 1.300 milions la xifra perd força. Després venen el Brasil amb 22 milions i el Regne Unit amb 11 milions.

Els rànquings de casos positius, però, difereixen bastant d'aquells que parlen de la mortalitat, perquè depenen de molts altres factors, com el nombre de tests que fa cada país. En l'anàlisi de dades, però, destaca l'enorme disparitat entre la situació de les principals potències mundials, ja siguin econòmiques o demogràfiques, i la Xina, que tot i ser el país on es va detectar el primer cas de covid-19 i el país més poblat del món, encara manté pràcticament les mateixes sorprenents i qüestionades xifres oficials de l'inici de la pandèmia, uns 100.000 casos confirmats i 4.600 morts, que la situen en els últims llocs de la llista de països afectats pel covid-19.

Més restriccions amb els ulls posats a Nadal

La por a la variant òmicron està disparada. Com els casos. I Europa respon, una vegada més, amb restriccions a les llibertats dels seus ciutadans. Ahir, per exemple, el govern danès va anunciar que es tancarien cinemes, teatres, museus i altres espais públics. El rècord de casos, més d’11.000 entre dijous i divendres, va motivar aquest anunci. Amb tot, el Parlament encara l’ha d’aprovar.


Un altre dels països que ha començat a introduir restriccions és Irlanda. A partir d’avui, els bars, pubs i restaurants hauran de tancar a les vuit del vespre. A més, s’ha imposat un límit del 50% de presència de públic en tots els espectacles. Les noves mesures estaran en vigor, en principi, fins al 30 de gener.


Restriccions molt semblants imposarà Suïssa a partir de dilluns. A més de la recomanació del teletreball, caldrà presentar una prova de vacunació per accedir a segons quins locals, inclosos els restaurants. Però per entrar a discoteques i bars, on l’ús de les mascaretes sembla menys probable, els clients hauran de mostrar una prova de covid negativa.


Quan falta una setmana per Nadal, la possibilitat de vacances en família s’esvaeix. La demostració es va poder veure ahir a l’estació de Saint Pancras, al centre de Londres, on es van registrar enormes cues de viatgers que volien anar a França en l’Eurostar abans que la prohibició d’entrada imposada per París als viatges s’iniciés a les 11 de la nit. França intenta aturar l’òmicron, que, al Regne Unit, dobla cada dos dies el nombre de contagis. Ahir, per tercera jornada consecutiva el país va registrar una xifra rècord de tota la pandèmia: 93.045 nous casos en un dia.


stats