El covid ja ha causat més de 5 milions de morts al món
El secretari general de l'ONU ho considera un "fracàs" mundial
La pandèmia de covid-19 ja ha causat la mort de més de 5 milions de persones al món, segons les dades recollides per la Universitat Johns Hopkins publicades aquest dilluns. En xifres absolutes, els Estats Units és el país on s'han registrat més morts (745.836), seguit del Brasil (607.824) i l'Índia (458.437). Pel que fa als contagis, des de l'inici de la pandèmia se n'han registrat més de 246 milions, i les últimes setmanes els casos han tornat a repuntar en diversos punts del planeta, especialment on el nivell d'immunització és més baix.
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha considerat que aquesta fita "devastadora" demostra que "el món està fracassant". Ha argumentat que, mentre que els països rics estan administrant terceres dosis de la vacuna contra la covid, només un 5% de la població africana està immunitzada. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la creixent disparitat en l'accés a les vacunes és un dels principals riscos a l'hora de controlar la pandèmia, tenint en compte que, dels més de 6.000 milions de dosis administrades al món, més del 80% han sigut en països d'ingressos alts i mitjans, que en conjunt representen menys de la meitat de la població mundial.
"La millor manera d'honorar els 5 milions de vides perdudes és fer realitat la igual distribució de vacunes, augmentant els nostres esforços i assegurant-nos que la vigilància és màxima", ha manifestat el polític portuguès, que ha recordat que l'objectiu és aconseguir que almenys el 40% de la població mundial estigui vacunada abans que acabi l'any i que aquest percentatge augmenti fins al 70% el 2022.
Guterres, que ha criticat el "nacionalisme de vacunes", també ha dit que la crisi sanitària no s'ha acabat i ha remarcat que cal combinar la vacunació amb la vigilància, per exemple, amb mesures que "s'ha demostrat que són eficaces", com l'ús de mascaretes o el distanciament físic. "Els 5 milions de morts són un avís clar que no podem abaixar la guàrdia", ha dit, i ha subratllat que continuen havent-hi hospitals saturats i treballadors sanitaris esgotats "mentre segueix el risc que noves variants s'estenguin i es cobrin més vides".
Un exemple de la virulència que encara manté el coronavirus és Rússia, on des de dijous hi ha vigent un confinament d'onze dies per fer front a la quarta onada d'infeccions. El president, Vladímir Putin, ha dit aquest dilluns que el país podria necessitar que l'exèrcit construeixi hospitals de campanya per a pacients amb covid-19. "La situació al país és molt complicada", ha dit el mandatari rus, que ha lamentat que s'estan detectant més de 40.000 casos diaris, una cosa que "no havia passat mai".