Augmenta el risc de guerra regional pels assassinats dels líders de Hamàs i Hezbollah

Israel ha obert dos nous focs a l'Iran i el Líban que podrien propagar-se a tota la regió del Pròxim Orient

3 min
Un noi amb una foto de l'exlíder de Hamàs, Ismail Haniyeh, en una manifestació contra el seu assassinat a Sidon, el Líban.

BeirutEl Consell de Seguretat de l'ONU va fer una crida a rebaixar la tensió al Pròxim Orient, després que, en menys de deu hores, Israel eliminés el número tres de Hezbollah, l'alt comandant Fuad Shukur, a Beirut, i el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran. Tot i les crides a la calma de la diplomàcia internacional, que ha demanat a les parts que evitin una escalada, en aquests moments la situació corre el risc de descontrolar-se i podria conduir a una guerra més àmplia.

En un comunicat televisat, Netanyahu va dir dimecres que Israel respondria a qualsevol atac i que està preparat "per a tots els escenaris", després de mantenir una reunió amb el seu gabinet de seguretat. També va admetre que el país ha d'enfrontar "dies difícils", sense fer cap referència directa a l'assassinat de Haniyeh.

Després de l'assassinat de Shukur –que era la mà dreta del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah–, la cúpula de l'organització ha advertit que “si aquest enemic [Israel] vol la guerra, nosaltres hi estem disposats. Si Déu vol, estem preparats”. Aquestes declaracions d'Ali Ammar, diputat de Hezbollah, se sumen a les amenaces que arriben des de l'Iran per l'assassinat del líder polític de Hamàs. El Cos de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran ha dit que respondrà contra aquest "crim" de "forma dura i dolorosa" des de l'eix de la Resistència (una xarxa de milícies finançades per l'Iran), i el líder suprem, Ali Khamenei, ha defensat que venjar l'assassinat del líder de Hamàs és un "deure de Teheran". D'aquesta manera, Israel ha obert dos nous focs que podrien propagar-se a tota la regió.

A Beirut, l'ambient a la zona on es va produir el bombardeig dimarts al vespre era dimecres de tensió i incertesa. Tel-Aviv va confirmar de seguida que havia eliminat el número tres de Hezbollah, presumpte responsable de la matança de 12 nens en un assentament drusosirià als Alts del Golan. Però el grup no va reconèixer-ne la mort fins que, 24 hores després, els equips de rescat van trobar el seu cos atrapat sota les runes del que havia estat un edifici residencial de vuit plantes al barri de Dahiyeh, als suburbis de Beirut. Aquest dimecres, veïns curiosos i periodistes ocupaven els carrers adjacents al perímetre acordonat, mentre les grues netejaven les restes de l'edifici destruït. La potent explosió va provocar la mort també de cinc civils –entre els quals hi havia menors que eren nets d'un altre líder de Hezbollah, l'ulema Hussein Fadlallah– i va ferir 70 persones més.

Per a Hezbollah, Israel ha travessat una línia vermella a l'atacar Beirut i ara totes les opcions són damunt la taula. Amb un prolongat silenci, Hezbollah podria voler guanyar temps per pensar com respondre. Israel ha demostrat que pot atacar un individu d'alt perfil al cor dels suburbis del sud de la capital libanesa, cosa que confirma la seva inequívoca superioritat d'intel·ligència. El missatge que envia Israel és clar: podem eliminar-te en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Una amenaça constatada també amb l'assassinat d'Ismail Haniyeh.

Hezbollah, obligat a respondre

La mort de la mà dreta de Hassan Nasrallah és sens dubte un cop dur per al grup, que es veurà obligat a respondre-hi. Però en els últims anys moltes figures de primera fila de l'anomenat Eix de la Resistència han estat assassinades sense que això hagi provocat una resposta a gran escala: des del general iranià Qassem Soleimani fins a un altre home fort de Hezbollah, Imad Mughniyeh.

Per a l'exgeneral libanès Mohamed El Khoury, el fet que l'atac aeri israelià hagi tingut lloc al cor del feu de Hezbollah a Beirut “canvia en part l'equació”. "Si ells apunten a Beirut, nosaltres apuntarem a Tel-Aviv", diu en declaracions a l'ARA.

Però no només els míssils de Hezbollah tenen la mira posada a la capital israeliana; també hi apunten els altres grups proiranians de la resistència islàmica, després de la mort de Haniyeh. El seu assassinat en territori iranià genera noves preocupacions per una possible escalada de les accions militars a tota la regió. Tot i això, l'impacte de la mort del líder de Hamàs no és clar, ja que el lideratge de la milícia palestina està dividit. Haniyeh, que era líder polític del grup, ha estat vivint a Qatar els últims anys, mentre que el líder de l'ala militar, Yahya Sinwar, es creu que segueix amagat en un túnel en algun lloc del subsòl de Gaza des del 7 d'octubre. Aquestes morts també compliquen el futur de les negociacions per a un alto el foc a Gaza i l'acord sobre l'intercanvi d'ostatges, que estaven aconseguint un progrés significatiu abans de tornar a estancar-se els últims dies.

stats