Crida urgent de més de 80 països al desarmament nuclear

Viena acull la primera cimera del Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears amb els ulls posats a Ucraïna

01. Científics sud-coreans analitzen l’activitat sísmica provocada per la nova prova nuclear de Corea del Nord. 02. Imatge difosa per l’agència oficial de Corea del Nord en què apareixen ciutadans del país celebrant l’anunci de l’assaig amb una bomba H.
21/06/2022
4 min

Dortmund (Alemanya)Karipbek Kuyukov, artista i activista del Kazakhstan, va néixer sense braços a causa de l’exposició dels seus pares a la radiació. Explica que al seu país, entre el 1949 i el 1990, hi va haver 450 assajos amb armes nuclears i que, com a conseqüència, ha vist “molta misèria i patiment”. La casa on va néixer i les del veïnat tremolaven a causa de les ones expansives de les explosions que es produïen a 100 quilòmetres de distància. Cada vegada que hi havia tests militars similars, als ciutadans els sobrevenia un gust de metall a la boca. Després alguns perdien les dents, els cabells, la vista. Molts no van sobreviure. I molts nadons van néixer amb deformacions o van morir al cap de pocs mesos de néixer, com dos dels seus germans. A la seva ciutat hi havia un hospital només per a infants abandonats i afectats per les radiacions.

Sense el testimoni de Kuyukov i altres supervivents no hauria entrat en vigor el gener del 2021 el Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears (TPAN), que des d’aquest dimarts i fins dijous, a l’empara de l’ONU, viu a Viena una fita històrica: està tenint lloc la primera reunió amb delegats de la vuitantena d’estats que han firmat aquest compromís que persegueix viure en un món lliure de l’amenaça atòmica.

Kuyukov ha sigut una de les desenes de ponents que han pres la paraula a la cimera. El TPAN guanya rellevància aquests dies mentre experts en conflictes i en processos de pau adverteixen d’una escalada nuclear massiva a conseqüència de l’atac rus a Ucraïna. “Els riscos nuclears són ara més alts en comparació amb les últimes dècades”, ha assegurat en la reunió el ministre austríac d’Exteriors, Alexander Schallenberg, mentre ha criticat la “inacceptable” retòrica del Kremlin sobre les armes atòmiques.

L’equilibri nuclear entre els Estats Units i Rússia s’ha utilitzat durant decennis com un argument per explicar que només per aquesta estratègia d’intimidació de totes dues potències s’ha evitat una Tercera Guerra Mundial. L’OTAN s’ha alineat amb aquesta visió i rebutja el TPAN. Tot i així, són 86 els estats que han firmat el Tractat i 65 els que l’han ratificat. “Les nostres diferents històries, geografies i polítiques ens han conduït a tots a la mateixa raó: les armes nuclears són il·legals i han d’acabar”, ha postulat el ministre per al Desarmament de Nova Zelanda, Phil Twyford. El seu país es va declarar ja a finals dels anys 80 zona lliure d’armes atòmiques.

No hi ha remei immediat

El TPAN no pot aportar un remei immediat a la situació armamentista, però confia en apujar la pressió internacional per tornar a dirigir les principals potències mundials cap al desarmament nuclear. Altrament, “confiar en l’estabilitat de la dissuasió nuclear és una aposta d’alt risc amb la supervivència de la humanitat”, ha declarat el director de la primera cimera del TPAN, Alexander Kmentt, al diari austríac Der Standard. Per a aquest responsable d’afers de desarmament i de control d’armes del govern de Viena, “la reacció emocional a Europa de dirigir-se cada cop més a la intimidació nuclear és una conclusió errònia fatal”. I més amb les acurades informacions que es tenen avui en dia sobre els riscos i l’impacte global que comporten aquestes armes.

Els Estats Units i Rússia acaparen el 90% de l’armament nuclear mundial. Però hi ha set estats més (Regne Unit, França, Xina, Índia, Pakistan, Israel i Corea del Nord) que també en tenen a disposició. Tots ells amplien i modernitzen el seu arsenal atòmic i en els pròxims deu anys la xifra mundial d’aquest tipus d’armes creixerà, segons observa l’Institut d’Investigació per a la Pau Sipri, amb seu a Estocolm.

Tots aquests arsenals són vulnerables a través de ciberatacs, errors humans o càlculs equivocats, assegura Kmentt. “Com més actors i armes hi hagi, més grans seran els riscos. Fins que al final passi alguna cosa. I justament això és el que volem evitar”, ha indicat el director de la cimera.

Guterres: "Hem d'eliminar les armes"

Durant la reunió, ha intervingut amb un missatge de vídeo el secretari general de l’ONU, António Guterres, que ha destacat que l’actual arsenal global de 12.700 caps atòmics, en un món tan ple de conflictes i desconfiances, és “una recepta” per a la possible destrucció del planeta. “Hem d’eliminar les armes abans que elles ens eliminin a nosaltres”, ha subratllat.

En la cimera del TPAN han pres part com a observadors Austràlia, Suïssa i membres de l’OTAN com Alemanya, Noruega, Bèlgica, els Països Baixos i d’altres que aviat s’hi adheriran com Finlàndia i Suècia. La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) reclama a Berlín més compromís per mantenir la seva ambició d’un món lliure d’armament nuclear tal com està estipulat en el seu contracte de coalició governamental. Alemanya emmagatzema al seu territori armes atòmiques dels Estats Units.

stats