Internacional24/12/2024

Els cristians sirians surten als carrers per protestar per l'atac a símbols nadalencs

Centenars de persones es manifesten a Damasc i altres ciutats per reclamar que la nova Síria protegeixi les minories

DamascDues setmanes després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad, els cristians de Síria han volgut fer sentir la seva veu i la seva presència. Milers de cristians han sortit al carrer aquest dimarts a Damasc i en altres ciutats sirianes per reclamar que es protegeixin els drets de les minories religioses a la nova Síria, controlada en bona part per Hayat Tahrir al-Sham (HTS), la milícia islamista ultraconservadora que va liderar l'ofensiva militar contra la dictadura. Les manifestacions no han estat multitudinàries, però tenen un alt valor simbòlic al ser les primeres organitzades per una minoria religiosa. 

L’espurna que ha desencadenat les mobilitzacions ha estat la crema dilluns al vespre d'un gran arbre de Nadal situat en una plaça pública d'Al-Suqaylabiyah, una població de majoria cristiana a prop de Hama, al centre del país. L'acció va servir per confirmar els recels d'alguns cristians amb les noves autoritats, temorosos que s'instal·li un nou règim islamista que no els garanteixi la seguretat i llibertat de culte. Fins al 2017, HTS era la branca local d’Al-Qaeda. Des de llavors, el seu líder, Ahmed al-Sharaa, va posar en marxa un procés de moderació que es va plasmar en una aplicació menys rigorista de la llei islàmica en els territoris que controlen.  

Un vídeo penjat a les xarxes socials, i que ha corregut com la pólvora al país, mostra un grup d'homes amb passamuntanyes calant foc a un arbre de Nadal. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, es tracta de milicians estrangers del grup islamista Ansar al-Tawhid, que sovint havia exercit d’aliat de HTS en el seu combat contra el clan dels Al-Assad. Algunes fonts locals han precisat que els combatents eren de nacionalitat txetxena. 

Cargando
No hay anuncios

Els responsables de HTS, que des de la seva presa del poder han enviat repetits missatges en un to tranquil·litzador a les minories religioses, han actuat de manera ferma i ràpida davant l’atac. Els seus homes van intentar apagar el foc, van arrestar els responsables i van assegurar que serien degudament castigats. "L'arbre serà restaurat i il·luminat demà al matí", va assegurar un responsable local del grup en un vídeo difós a les xarxes socials en el qual insisteix que els culpables “no eren sirians”. 

Mesures de seguretat per Nadal

A Damasc, les marxes de protesta han tingut lloc al barri de Bab Tuma, l’epicentre de la vida cristiana a la capital des de fa segles. Els assistents han aixecat creus, rosaris i banderes de la Síria revolucionària. Al vespre, poc abans de l’inici de la missa de Nadal, l’ambient als carrers del barri era distès, i es podia veure joves escoltes cristians repartint dolços als vianants, inclosos els milicians de HTS emplaçats a l’entrada del barri, que els han acceptat amb un somriure.  

Cargando
No hay anuncios

De fet, el barri estava aquest dimarts sota unes fortes mesures de seguretat per la celebració de Nadal. Per exemple, estava completament prohibida l’entrada de cotxes al barri, la qual cosa ha provocat un gran embussament en totes les vies per arribar al centre de la ciutat. La raó és que se sap que hi ha cèl·lules de l’autoanomenat Estat Islàmic distribuïdes per Síria, i altres anys han triat dates assenyalades en el calendari cristià per cometre brutals atemptats suïcides. Ara bé, de moment, des de la caiguda del règim, no s’ha registrat cap atac d’aquest grup, que s’ha enfrontat contra HTS al camp de batalla al nord del país. 

En un altre esforç per aplacar les pors dels cristians, el nou govern interí sirià ha decretat el 25 i 26 de desembre dies festius a tot el país per la celebració de Nadal. "Es concedeix una festa oficial a tots els treballadors de les institucions governamentals dimecres i dijous 25 i 26 de desembre", diu un comunicat del consell de ministres.

Optimisme caut respecte al nou govern

L'escriptor i intel·lectual Yassin al-Haj Saleh valora positivament les accions dutes a terme fins ara pel govern interí nomenat per HTS. "Jo soc laic, i tinc moltes crítiques cap a l'islamisme, però fins ara estan fent les coses bé. Tanmateix, només han passat dues setmanes, ja veurem com evoluciona la cosa. Però, respecte al futur del país, em preocupen més les interferències de les potències regionals i dels Estats Units que HTS", explica en una conversa telefònica aquest cèlebre escriptor, refugiat a Alemanya des de fa una dècada. 

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada ja hi va haver una concentració al centre de Damasc a favor d'un estat laic, però en aquell cas no es van exhibir signes cristians. No obstant això, la prioritat per a la majoria de sirians és una millora de les condicions econòmiques en un país exhaust després de tretze anys de guerra civil.

Força unificada

Enmig del procés de transició política a Síria, aquest dimarts s'ha fet públic que les diverses faccions opositores que van participar en l'ofensiva per fer caure el règim d'Al-Assad han acordat dissoldre's i integrar-se en una mateixa força unificada sota el paraigua del ministeri de Defensa. Els representants de "totes" les faccions militars s'han reunit amb el líder de HTS i líder de facto del país, Ahmed al-Sharaa, segons ha informat la televisió siriana, controlada pel nou govern interí.

Cargando
No hay anuncios

La d'aquest dimarts és la segona reunió en tres dies entre els diversos grups fins ara opositors amb Al-Sharaa. Dissabte passat les parts implicades ja van tenir una primera trobada per acordar el procés d'integració al nou exèrcit, que també inclou els membres de l'exèrcit de l'antic règim que van unir-se a l'ofensiva rebel contra Al-Assad.