Estats Units

"Decència, decència, decència": el món reivindica la figura de Jimmy Carter

L'expresident més longeu dels Estats Units, mort diumenge amb 100 anys, serà enterrat a Washington el 9 de gener

Una imatge d'arxiu de Jimmy Carter
ARA
30/12/2024
3 min

Barcelona"Avui Amèrica i el món han perdut un líder extraordinari, un home d'estat i un humanitari". El president dels Estats Units, Joe Biden, va lloar l'expresident Jimmy Carter, mort diumenge amb 100 anys, en un breu missatge televisat des de la localitat costanera de St. Croix, a les Illes Verges dels Estats Units. "Decència, decència, decència" és la lliçó que, segons Biden, el president electe Donald Trump hauria d'aprendre del difunt. Carter és "un model del que significa viure una vida amb significat i propòsit", va afegir el demòcrata.

Com ell, personalitats d'arreu del món han acomiadat aquest dilluns el mandatari (1976-1981), destacant el seu compromís amb la pau i la democràcia al món i lloant la seva feina per enfortir les relacions internacionals. L'encara vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, en una línia similar a la de Biden, ha destacat la seva fe "en Déu, en Amèrica i en la humanitat". "[Carter] va recordar a la nostra nació i al món que hi ha força en la decència i la compassió", va dir. Un elogi més discret li ha dedicat el guanyador de les eleccions, Donald Trump, que s'ha limitat a agrair a Carter que fes "tot el que estava a les seves mans per millorar la vida de tots els nord-americans".

El funeral d'estat de l'expresident se celebrarà el 9 de gener a la capella nacional de Washington, segons informa el diari nord-americà The New York Times. Biden ha decretat el dol nacional per al dia de l'enterrament, i ha ordenat que les agències governamentals i els departaments executius tanquin com a mostra de respecte.

Símbol de la pau al Pròxim Orient

Organitzacions destacades com el Comitè del Premi Nobel de la Pau han elogiat l'expresident més longeu de la història dels EUA per la seva capacitat de "trobar solucions pacífiques als conflictes internacionals i per avançar en la democràcia i els drets humans", segons un comunicat de l'organisme que li va atorgar el premi Nobel de la pau el 2002. L'expresident nord-americà va liderar els esforços de negociació de Camp David per la qual Egipte i Israel van signar la pau a finals de la dècada dels setanta. Un fet que el secretari general de l'ONU, António Guterres, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu –que han tingut postures oposades amb relació a la guerra de Gaza– han coincidit a destacar.

"El lideratge del president Carter va contribuir significativament a la pau i la seguretat internacionals, inclosos els emblemàtics Acords de Camp David, el Tractat SALT II i els Tractats del Canal de Panamà", ha declarat Guterres. "Sempre recordarem el paper del president Carter en la creació del primer tractat de pau araboisraeliana", recull un missatge de Netanyahu a les xarxes socials, que subratlla que aquest tractat oferia "esperança per a les futures generacions".

Tot i que Egipte va ser expulsat de la Lliga Àrab a conseqüència de l'acord de pau signat amb Israel el 1979, el secretari general de l'organisme, Ahmed Abulgheit, ha subratllat avui els esforços de Carter per aconseguir la pau a l'Orient Mitjà i la seva defensa dels drets del poble palestí. De fet, Carter havia qualificat d'"apartheid" el règim sota el qual viuen els palestins actualment.

Per la seva banda, el president xinès, Xi Jinping, ha destacat el difunt expresident com un "promotor clau" per a l'establiment de relacions diplomàtiques entre la Xina i els Estats Units el 1979 i ha lloat les seves "significatives contribucions al desenvolupament de relacions bilaterals i a la promoció d'intercanvis amistosos".

La plana major dels líders europeus –entre els quals el canceller alemany, Olaf Scholz; el president francès, Emmanuel Macron; el president espanyol, Pedro Sánchez; el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, i el primer ministre britànic, Keir Starmer– també s'han sumat a les mostres de condol. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha lloat el "lideratge moral" de l'expresident i el seu "noble llegat" com a impulsor de la pau i la democràcia. De la mateixa manera, el papa Francesc ha recordat el "ferm compromís" de Carter a favor "de la reconciliació i la pau entre els pobles" i "el benestar dels més necessitats", motivat per una "profunda fe cristiana".

El president de la Generalitat, Salvador Illa, també ha expressat el seu condol per la mort del mandatari demòcrata, i ha recordat que va ser reconegut amb el Premi Internacional de Catalunya el 2010.

stats