Unió Europea

La Defensora del Poble de la UE acusa Von der Leyen de "mala administració" per no facilitar missatges de text

La Comissió Europea diu que ja no disposa dels missatges que la presidenta es va enviar amb el director de Pfizer per negociar el subministrament de vacunes contra el covid

Ursula von der Leyen
ARA
14/07/2022
2 min

BarcelonaLa Defensora del Poble de la Unió Europea ha publicat una reprimenda formal en què acusa la Comissió Europea de "mala administració" per dir que no troba i, per tant, no publicarà els missatges de text que es va intercanviar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el director de Pfizer, Albert Bourla, quan negociaven un acord per al subministrament massiu de vacunes contra el covid-19.

La Comissió va dir el mes passat que ja no disposa d'aquells missatges de text, que la Defensora li va sol·licitar després que es desestimés la petició d'un periodista, que havia recorregut a la institució de vigilància. Tot derivava d'una informació del New York Times que detallava la "diplomàcia personal" que va ajudar la UE a assegurar 1.800 milions de dosis de vacunes contra el covid de Pfizer/BioNTech. La Comissió es va negar a difondre els missatges, cosa que va provocar una apel·lació a la Defensora del Poble de la UE, Emily O'Reilly.

La UE va respondre que ja no disposava dels missatges i que no estava obligada a emmagatzemar-los. Però O'Reilly ho considera un cas de "mala administració" que ha de servir de "veu d'alerta" sobre aquest tipus de missatges instantanis que, segons la defensora, s'haurien de reconèixer com a documents de la UE subjectes a les normes de transparència, registre i rendició de comptes de la Comissió, perquè siguin posats a disposició de qui els sol·liciti en virtut de la llibertat d'informació.

"La gestió d'aquesta sol·licitud d'accés als documents deixa la lamentable impressió d'una institució de la UE que no és accessible en assumptes que són d'un interès públic important", sosté O'Reilly. "L'accés públic als missatges de text relacionats amb la feina és una nova àrea per a l'administració de la UE que s'ha d'abordar de manera substancial i de bona fe", va afegir la Defensora del Poble Europea. Tot i així, les seves recomanacions no són vinculants ni generen cap penalització.

stats