Amèrica Llatina
Internacional03/06/2021

Detinguda i inhabilitada l'única opositora que podia desafiar Ortega a Nicaragua

Cristiana Chamorro, sota arrest domiciliari hores després de formalitzar la seva candidatura a les presidencials del 7 de novembre

BarcelonaCristiana Chamorro Barrios, la figura de l'oposició nicaragüenca que tenia més opcions de desafiar a les eleccions presidencials del 7 de novembre i desbancar Daniel Ortega, ha estat inhabilitada i es troba en arrest domiciliari. Chamorro, filla de l'expresidenta Violeta Chamorro (1990-1997), que va derrotar Ortega el 1990, ha estat processada per la Fiscalia acusada de blanqueig de diners. La líder opositora s'estava preparant per fer una roda de premsa virtual per denunciar el bloqueig judicial a la seva candidatura quan la policia va entrar a casa seva per fer efectiu l'arrest domiciliari. Ho ha denunciat el seu germà, l'editor de Confidencial, un dels principals diaris opositors.

Cargando
No hay anuncios

Chamorro, una periodista de 67 anys, dirigia una fundació per la llibertat de premsa. Tant la seu de la fundació, que porta el nom de la seva mare, com la redacció del diari van ser escorcollats per la policia el mes passat. El cas de blanqueig de diners és per la gestió de la fundació, que va haver de tancar al febrer per no veure's sotmesa a la llei d'agents estrangers, promoguda pel règim per controlar el finançament dels mitjans de comunicació.

Després del retorn d'Ortega al poder el 2007, al costat de la seva dona i vicepresidenta, Rosario Murillo, el règim s'ha vist cada cop més aïllat internacionalment i més qüestionat a l'interior. El 2018 hi va haver una onada de protestes populars exigint la seva dimissió, que va ser durament reprimida per grups paramilitars. "En els últims tres anys Ortega ha fet una ofensiva contra la llibertat de premsa, en el marc d'un moment de convulsió social", explica l'analista Sergio Maydeu. "Davant les eleccions, Ortega i la seva dona han intentat fiscalitzar les organitzacions que treballen en matèria de drets humans i llibertat de premsa fent-les inscriure's en un registre, i a més cada mes han de retre comptes al govern nicaragüenc. Moltes entitats han decidit tancar per no constar en aquesta llista negra. A més, hem vist un atac obert als mitjans que no estan controlats pel sandinisme, detencions i assetjament", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Erika Rodríguez, coordinadora d'Amèrica Llatina de la Fundación Alternativas, recorda que "fa temps que Ortega força les lleis per barrar el camí a qualsevol opositor amb opcions, i aquesta llei és una maniobra per evitar que hi hagi qualsevol desafiament al règim amb suport de l'exterior". I apunta: "És una deriva autoritària amb què Ortega busca mantenir-se en el poder a qualsevol preu amb una presumpció de democràcia. La repressió ha sigut ferotge contra els opositors i el malestar intern és creixent, també per la seva gestió negacionista de la pandèmia".

Nissaga de periodistes

Els Chamorro són una nissaga de periodistes: el pare, Joaquín Chamorro, va dirigir el diari La Prensa i va estar detingut i exiliat per la dictadura d'Anastasio Somoza, abans de ser assassinat el 1978. Cristiana Chamorro és la vicepresidenta del diari. "Des de la perspectiva europea se la pot considerar una política de dretes, però aquest eix no funciona, perquè Ortega teòricament representaria l'esquerra però està fent política de dretes. El que està en debat ara són les llibertats", apunta Maydeu. "No hi ha una oposició reconeguda perquè tots els intents de construir-la han estat ràpidament eliminats per Ortega, i la filla de Chamorro és l'única que s'ha mantingut i podria liderar una transició", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez destaca que Chamorro "sempre ha tingut una forta presència al país, no és una cosa nova: no té el carisma de la seva mare però és l'opositora més popular per la seva defensa de les llibertats i perquè com a periodista ha tret a la llum temes que el govern vol silenciar". L'empitjorament de les condicions socials al país per la gestió negacionista que ha fet Ortega de la pandèmia ha augmentat el potencial d'inestabilitat.

Chamorro era la més ben posicionada a les enquestes per fer ombra a Ortega, que busca la seva tercera reelecció consecutiva. Dimarts la Fiscalia la va processar per diversos delictes i va demanar que fos inhabilitada, només unes hores després que anés a la seu del partit Ciutadans per la Llibertat (CxL) per inscriure's a les primàries per elegir el candidat opositor. Aquest és l'únic espai que té la dissidència política per mesurar-se contra Ortega a les urnes, en un sistema electoral sense garanties. Cap organisme internacional dona credibilitat a les eleccions del 7 de novembre, ja que no s'hi pot presentar qui vulgui, els mitjans independents estan sota setge i l'oposició és pràcticament inexistent després d'anys de repressió política. "L'única veu que pot contrarestar Ortega és Chamorro, i ara que no es pot presentar la gran pregunta és què farà l'oposició. Si no sorgeix una altra figura encara seran uns comicis menys creïbles", diu Maydeu.

Cargando
No hay anuncios

Resposta internacional

Els Estats Units ja s'han posicionat titllant la detenció de Chamorro d'arbitrària. En un tuit, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha criticat que Ortega tingui "por a unes eleccions lliures i justes" .

Cargando
No hay anuncios

L'Organització d'Estats Americans ha advertit que "Nicaragua s'encamina cap a les pitjors eleccions possibles" i que amb l'eliminació de la candidatura de Chamorro tota la credibilitat del govern i del sistema electoral del país s'han perdut.