Dimiteix el número 2 d’Unicef en ser acusat d’assetjament

El govern d'Haití suspèn durant dos mesos les activitats d'Oxfam Gran Bretanya al seu territori

Justin Forsyth (amb cabell castany) quan era cap de Save the Children, en una imatge a Síria al costat del director d'Unicef,  Anthony Lake.
Quim Aranda
23/02/2018
3 min

LondresEls escàndols d’assetjament sexual segueixen esquitxant el sector de l’ajuda humanitària. Aquest cop ha sigut l’Unicef, l’agència de l’ONU per a la infància, el que ha patit les conseqüències de l’actuació d’un dels seus màxims responsables, tot i que per uns fets que van passar abans que formés part de la institució internacional.

Justin Forsyth, el número 2 de l’Unicef, va presentar ahir la dimissió del càrrec just quaranta-vuit hores després que la BBC revelés que durant la seva etapa al capdavant de l’ONG Save the Childen havia enviat missatges de text i comentaris inapropiats sobre la roba que portaven algunes de les empleades més joves de l’organització. Els fets es van produir els anys 2011 i 2015.

Forsyth es va disculpar ahir públicament amb les tres treballadores de Save the Children. Alhora, va justificar la seva decisió “per no fer mal” al sector de l’ajuda humanitària, que al Regne Unit viu moments crítics des de fa deu dies, quan The Times va revelar l’escàndol d’Oxfam a Haití.

El diari va informar que set dels seus treballadors desplaçats durant l’emergència del terratrèmol de l’any 2010 havien contractat els serveis de prostitutes i havien descarregat material pornogràfic mentre eren als apartaments i xalets que Oxfam oferia als seus empleats. La número 2 de l’organització va dimitir per l’encobriment. L’escàndol ja ha costat a Oxfam la pèrdua de 7.000 donants i el govern britànic ha obert una investigació que podria acabar amb la supressió dels 35 milions d’euros que el tresor públic dona a l’organització.

Ahir mateix, de fet, el govern d'Haití va anunciar la suspensió al país de totes les activitats d'Oxfam Gran Bretanya durant dos mesos, mentre investiga com l'organització va gestionar el cas. Les revelacions afegien que l'entitat hauria encobert els abusos en tenir-ne coneixement arran d'una investigació interna i no hauria acomiadat el màxim responsable.

Una arma contra les ONG

Conscient que al Regne Unit l’escàndol d’Oxfam s’ha utilitzat des de la premsa més reaccionària del país per carregar contra la indústria humanitària, tradicionalment ja molt atacada, el ja exsubdirector de l’Unicef va assegurar ahir que el motiu de la seva dimissió no eren els “errors” comesos mentre era a Save the Children.

“Allò es va gestionar a través d’un procés adequat ja fa anys -va afirmar-. No hi ha cap dubte en la meva consciència que una part de la cobertura [informativa] que se m’està donant no és per demanar-me responsabilitats per aquells fets, sinó que és un intent de ferir greument la nostra causa i el sector de l’ajuda humanitària”. En un comunicat, l’Unicef va agrair la feina de Forsyth a l’organització aquests últims dos anys.

La nova revelació feta per la BBC sobre el comportament de Forsyth mentre treballava a Save the Children va aparèixer dos dies després que se sabés un altre escàndol de l’entitat. Brendan Cox, el vidu de la diputada laborista Jo Cox, assassinada el 2016 -una setmana abans del referèndum del Brexit- per un militant de l’extrema dreta britànica, va dimitir de la direcció de les dues ONG que havia fundat en memòria de la parlamentària per haver tingut una conducta inapropiada mentre també treballava a Save the Children. Tant Cox com Forsyth havien assesorat Gordon Brown durant la seva etapa com a premier del Regne Unit, entre 2007 i 2010.

stats