Alemanya
Internacional16/01/2023

Dimiteix la ministra de Defensa alemanya, superada per la guerra a Ucraïna

Després de mesos de polèmiques, crítiques i patinades, Christine Lambrecht decideix abandonar voluntàriament el càrrec

Dortmund (Alemanya)Alemanya té un problema en Defensa. La titular d’aquesta cartera al govern de Berlín, Christine Lambrecht, ha presentat aquest dilluns la dimissió envoltada de crítiques i controvèrsies, com ha estat gairebé des que va assumir el càrrec fa 13 mesos. La seva marxa es donava per descomptada des de feia dies, però ara ja és oficial i no té marxa enrere. “La focalització mediàtica sobre la meva persona durant mesos no permet que tinguin lloc informacions i debats objectius sobre els soldats, l’exèrcit alemany i les orientacions sobre política de seguretat en interès dels ciutadans alemanys. La valuosa feina dels soldats i dels esforçats treballadors d’aquest àmbit de competències és el que ha d’estar en primer pla”, ha justificat la ministra en l’anunci del seu adeu.

Lambrecht era una política de gran confiança per a Olaf Scholz. Quan l’actual canceller es va convertir el 2018 en ministre de Finances la va incorporar al seu departament com a secretària d’estat parlamentària. En l’últim mandat d’Angela Merkel com a cancellera, Lambrecht, advocada de professió, va acabar sent ministra de Justícia a Berlín.

Cargando
No hay anuncios

Scholz té ara un puzle difícil d’encaixar amb la marxa d’aquesta política, socialdemòcrata com ell, que li ha resultat sempre molt lleial. No hi ha gaires polítics experts en defensa i, a més, al canceller li agradaria respectar la proporció home-dona al seu gabinet. Lambrecht va ser designada el desembre del 2021 –de fet, per sorpresa– màxima responsable d’aquesta cartera en bona part per respectar l'equilibri ministerial. Scholz va fer que quatre dels set ministeris adjudicats als socialdemòcrates de l'SPD fossin ocupats per dones expertes en política federal.

Cargando
No hay anuncios

Entre els noms que circulen a la premsa com a relleu de Lambrecht hi ha Eva Högl, comissària de Defensa al Parlament alemany i a càrrec d’un informe anual sobre l’exèrcit; Lars Klingbeil, colíder de l'SPD i fill de militar; Hubertus Heil, actual ministre de Treball, i Wolfgang Schmidt, cap del gabinet del canceller, tots ells socialdemòcrates.

L'última en popularitat

Scholz ha acceptat de seguida la dimissió de Lambrecht després d’agrair-li la “bona feina” en “temps difícils i desafiants” i s’ha compromès a presentar el nom del seu successor o successora en un breu marge de temps. La marxa de Lambrecht arriba en un moment molt inoportú: divendres té lloc una reunió dels aliats occidentals a la base nord-americana de Ramstein, a l’oest del territori alemany, amb la perspectiva que s’hi anunciïn noves ajudes per a Ucraïna. Alemanya està sota pressió perquè subministri tancs.

Cargando
No hay anuncios

Però la dimissió de Lambrecht no sorprèn ningú. A l’últim baròmetre de l’institut Insa, la dimissionària ministra de Defensa apareixia en l’última posició entre les personalitats polítiques. Les crítiques a Lambrecht s’han basat en la falta de planificació, la sensació de desbordament i la falta de sintonia i confiança amb l’elit militar a l’hora de portar a terme la modernització de l’exèrcit alemany, malgrat que comptava amb un nou fons especial de 100.000 milions d’euros per a aquest objecitu.

Lambrecht acumulava titulars negatius, a més, per diverses ficades de pota. Quan va esclatar la guerra a Ucraïna va prometre un simple enviament inicial de 5.000 cascos per als soldats. En una visita a les tropes alemanyes a Mali va aparèixer amb sabates de taló. En una altra ocasió va fer un viatge privat amb el seu fill en un helicòpter de l’exèrcit. I més recentment va irritar amb un missatge gravat en ple castell de focs durant la nit de Cap d’Any a Berlín en què donava les gràcies per les “persones interessants” que havia conegut arran de la guerra a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios