L'home que planta cara a Manuel Valls
BarcelonaFrança celebrarà al juny eleccions legislatives, i els francesos que viuen fora del país tenen dret a escollir els seus diputats, que els han de representar a l'Assemblea Nacional. Els residents a la cinquena circumscripció (que agrupa Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco) tindran una papereta més als centres de votació. I és que Stéphane Vojetta, diputat de la llista d'Emmanuel Macron el 2017 –i que va ser la més votada–, s'ha rebel·lat i ha decidit mantenir la seva candidatura, encara que el seu partit, La República En Marxa, ha optat per un altre candidat: ni més ni menys que Manuel Valls, ara de tornada a França després del seu pas fugaç per l'Ajuntament de Barcelona.
Vojetta viu des del 2005 a Madrid, on es va establir per estar al costat de la seva dona, i s'ha dedicat al sector financer. Assegura que des de jove s'havia interessat per la política però que no en volia dependre per la seva subsistència. Durant uns anys va treballar com a assessor financer –va assessorar el Banc d'Espanya en la reestructuració de bancs en la crisi del 2008– i també va ocupar el càrrec de president de l'AMPA del Liceu Francès de Madrid, cosa que va impulsar la seva candidatura com a suplent a les legislatives del 2017. La diputada elegida va passar al Senat i ell va ocupar el seu escó dos anys més tard.
A la segona volta de les presidencials del mes passat a Barcelona i Madrid, Macron es va imposar amb gairebé el 90% dels vots, de manera que Vojetta encara la campanya (que farà amb un road trip amb el seu cotxe) com unes primàries entre ell i Valls. El diputat assegura que no es va assabentar de l'opció de Macron per Valls fins que es van fer públiques les llistes de les legislatives, el 5 de maig. "Vaig decidir mantenir la meva candidatura perquè és una circumscripció en què en més d'una ocasió hem guanyat a l'esquerra de Mélenchon. Sigui qui sigui que ha pres la decisió d'anomenar Valls ho haurà fet pel seu prestigi i per la seva experiència, però sense tenir en compte l'opinió dels votants. Sempre he seguit amb interès la seva carrera política i em vaig alegrar quan va ser elegit primer ministre, però després vaig veure amb pena com la seva imatge es va anar deteriorant".
Maneres de fer
Assegura que tots els francesos residents a Espanya que ho vulguin poden tenir el seu número de mòbil i que des que es va anunciar que Valls seria el candidat oficial no para de rebre mostres de rebuig a la figura de l'ex primer ministre. "Em sembla que amb Valls podem arribar a perdre aquestes eleccions, i això no ho puc acceptar. Jo soc el candidat natural i molta gent es rebel·la contra una decisió que sembla imposada des de París", afegeix. Explica que retreuen a Valls haver-se manifestat al costat de Vox als carrers de Madrid, però diu que en la seva condició de diputat estranger no vol comentar temes de política interna espanyola. Reconeix que les diferències amb el seu rival no seran programàtiques (de fet, diu que va ser ell qui va ajudar a redactar el programa macronista per als francesos a l'estranger) sinó d'objectius i de maneres de fer: "Soc un polític que vinc de la societat civil, no tinc aspiracions a ser ministre, soc pròxim als electors i conec bé els problemes que tenen els francesos que viuen a l'estranger. Jo no vull una feina ben pagada a París".
Vojetta ha estat expulsat del partit per haver desafiat la direcció al mantenir la seva candidatura, però espera guanyar l'escó i reintegrar-se a la majoria després. La seva candidatura ha guanyat visibilitat, perquè és l'únic que ha desafiat la directriu de Macron. I això també ha donat ales a la seva campanya. "Quan vaig entrar en política pensava tenir un paper secundari i ara veig que els mitjans a França em veuen com un símbol de la gent que rebutja decisions imposades des de dalt, cosa que ja m'agrada".